Itt az új kétharmad, összeáll a Fidesszel az MSZP

2015.04.13. 16:01

Nyitott fülekre talált az ellenzéki oldalon Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető pénteki kérése. Rogán azt kérte az ellenzékiektől, hogy támogassák a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók béremelését is tartalmazó kétharmados törvényjavaslatot.

Mióta a Fidesz a februári veszprémi időközi választáson elveszítette a kétharmados többséget, a biztos sikerhez már nincsenek elegen a kormánypártiak. Az MSZP-sek viszont most kisegítik őket. "A fizetésemelésre igent mondunk, de ez nem a mi szolgálati törvényünk" – magyarázta a helyzetet az Indexnek Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes. A szocialisták frakciója ugyanis hétfői ülésén úgy döntött, hogy kedden egységesen az igen gombot nyomják meg, mivel nem mondhatnak nemet a fizetésemelésre, amit korábban ők maguk is sürgettek.

Több képviselőt is megkérdeztünk, nem érzik-e kínosnak, hogy míg Veszprémben a kétharmad lebontásáért kampányoltak, most mégis együtt szavaznak a Fidesszel egy kétharmados ügyben. Amire többen is úgy válaszoltak, hogy most tartalmi kérdésről van szó, a fizetésemelést nem akadályozhatják meg.

És hogy mit kér cserébe az MSZP a Fidesztől?

Semmit.

Ahogy valaki fogalmazott, "mi nem fogunk boltolni a fideszesekkel ebben az ügyben". Harangozó szerint bár az egész törvényt kénytelenek támogatni, valójában csak a fizetésemelésre mondanak igent: a szocialisták törvényében még szerepelne a rendvédelmis szakszervezetek jogosítványainak kibővítése és a szolgálati nyugdíjrendszer rendezése is: a Fidesz felelőssége, hogy ezek nem kerülnek be a jogszabályba.