Kertésszel küzd a drog ellen Józsefváros

2015.04.13. 16:10 Módosítva: 2015.04.13. 16:48

Józsefváros drogellenes háborúja az egyik legeredményesebb ilyen jellegű akció, ha az eredményességet naponta felbukkanó meglepő tényekben mérjük. Az önkormányzat korábban elkergette a drogügyre specializálódott Kék Pont nevű szervezetet, mondván a drogproblémát a segélyszervezet vonzotta a nyolckerbe, ha nincs tűcsere, nincs drog. A kritikák hatására végül felállítottak egy saját testületet, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot.

A legfrissebb hír a fórumról, hogy olyan szakértőkkel dolgozik, mint Kaiser József, aki vagyonnyilatkozata szerint havi 265 ezer forintért végez drogügyi tanácsadást az önkormányzatnak. (A pénzt valamiért egyábként az 5. kerületi önkormányzat utalja neki.)

Drogkertész

A hivatalos papírok szerint Kaiser Józsefnek semmilyen kábítószerekkel kapcsolatos előképzettsége nincs.  Szakmai tapasztalatát nyolcadik kerületi polgárőrként szerezte, de ő hozta létre a a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is. Kaiser végzettségét tekintve kertész, amúgy pedig önkormányzati képviselő. Saját önéletrajza szerint a következőkhöz ért:

  • szakmunkásképzés és munkaerő program
  • környezet- és közterületvédelem.

Ezen az alapon Kaiser drogprevenciós előadásokat tart iskolákban, és részt vesz a kerületi kábítószer stratégia kidolgozásában.

Nem igaz, hogy szcientológusok szivárogtak be az önkormányzatba!

A KEF korábban azért került a figyelem középpontjába, mert vezetője, Szomor Katalin számos szcientológia által szervezett drogügyi rendezvényen volt előadó, vagy vendég. Így például megjelent az Európai Szcientológia Egyházak első szervezetének megnyitóján Brüsszelben, és előadott aszcientológia alapító elveit népszerűsítő Drogmentes Maratonon.

Szomorról később kiderült, hogy nem is szcientológus, mert ezt állította egy saját maga által kiadott közleményben.

Titkos jegyzőkönyv a titkos drogstratégiáról

Mindeközben  a józsefvárosi drogstratégia sem állt le, már abban az értelemben, hogy a TASZ kikérte a fórum munkájáról készült jegyzőkönyvet, amit Józsefváros inkább nem adott ki. Mivel közérdekű adatról van szó, a TASZ beperelte az önkormányzatot.

Válaszul Kocsis Máté két okból is izgalmas levelet írt a TASZ drogügyi felelősének.

1. Előbb jelent meg a PestiSrácok nevű fideszes heccblogon, mint hogy a címzetthez megérkezett volna.

2. Kocsis Máté pikírt stílusban azt írja: 

A KEF üléseivel kapcsolatban pedig forduljon bizalommal a tagokhoz vagy az elnökhöz. Megnyugtathatom, elkészült Józsefváros új drogellenes stratégiája, bárki számára rendelkezésre tudjuk bocsátani, nincs benne semmi titok. Az alapállítása is valótlan, mely szerint rejtegetjük.

Majd ezek után Kocsis Máté továbbra sem adta ki a kért papírokat. Továbbra sem tudható, mit tennének a kerület által felkért, közpénzből dolgozó "szakértők" a probléma megoldására. A dokumentumot lapzártánkig nem kapta meg a TASZ, és az ugyanúgy nem érhető el a kerület honlapján, ahogy az állítólag kidolgozott drogstratégia sem.