Az LMP beperli az Országos Roma Önkormányzatot

2015.04.15. 12:12

Az LMP beperli az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), mert a szervezet nem tett eleget a párt közérdekű adatigénylésének, írja az MTI a párt közleménye alapján.

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője szerint korábban már találkoztak a Híd a munka világába nevű, ORÖ által vezetett program vezetőivel, de mivel számtalan kérdésre nem sikerült választ kapniuk, közérdekű adatkérést nyújtottak be. Többek között a meghozott döntések, elvégzett feladatok, megkötött szerződések, megíratott tanulmányok vagy éppen a létrehozott szociális szövetkezet felől érdeklődtek.

A képviselő közleményében jelezte, az LMP elkötelezett abban, hogy végére járjon a „Híd a munka világába – szociális szövetkezetek" uniós program megvalósításával kapcsolatos kérdéseknek. Ikotity István közleményében azt írta, az ORÖ törvényi kötelezettségét megszegve, még csak válaszra sem méltatta az LMP megkeresését, és korábban Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ korábbi, az érintett szociális szövetkezet jelenlegi elnöke sem volt hajlandó találkozni a párt képviselőivel.

Ahogy arról február közepén beszámoltunk, komoly problémák merültek fel az ORÖ részben uniós finanszírozású foglalkoztatási programjával kapcsolatban. Többek között az, hogy több mint 200 millióért vettek gellérthegyi irodaházat abból az EU-s pénzből, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellene felhasználni, és amiből a tartósan munkanélküliek foglalkoztatását kellene elősegíteni. De a közel 5 milliárdos projekt ettől függetlenül is tele van gyanús pénzköltésekkel és szakmai blöffökkel: 1,2 milliós fizetés félállásban, egy tanulmányban olyan sorok, mint „a roma nők ősanyai minősége″, valamint Opel Corsák bérlése havi félmillióért.

Az LMP-s képviselő által is emlegetett találkozók egyikén egyébként két csodálatos érv hangzott el az ORÖ által futtatott projekt menedzsereitől arra a kérdésre, hogy miért van szüksége egy, a romák foglalkoztatását segítő programnak egy drága, budai, Gellérthegy utcai irodára, amit több mint 200 millióért vásároltak:

  • Közel van a minisztériumokhoz, amelyekkel tárgyalniuk kell (az Emberi Erőforrások Minisztériuma például a Duna másik oldalán van)
  • Kell a reprezentatív iroda, mégsem fogadhatnak egy Strabagot akárhol (mondjuk a Közgép központi irodája például a XXIII. kerületben van)

Az ORÖ gazdasági vezetője − egy más ügyben meghirdetett sajtótájékoztatón − a Híd a munka világába foglalkoztatási programmal kapcsolatban azt mondta , nekik arról nem tisztük beszámolni, arról majd a projektvezetők tudnak részleteket mondani. Ha ők kapnak egy papírt arról, hogy 500 ezer forintért bérelt valaki autót, kifizette, megvan a számla, akkor ők iktatják. Az ellenőrzést az EU végezheti – amennyiben EU-s pénzek is vannak a projektben –, illetve az ESZA.  • Hírek
  • Hírek