Fonódó erdei kisvasút a Börzsönyben

2015.04.15. 17:31

Elkezdődött a keskeny nyomközű vasút építése Márianosztra és Nagyirtás között, miután az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai átadták a munkaterületet a kivitelezőknek, írja a turistamagazin.hu.

A kivitelezők a korábbi, a hetvenes évek végére felszámolt pályaszakaszt építik újra, de a kisvasút most már nem fát, vagy követ, hanem a Börzsöny–hegységre kíváncsi turistákat fogja szállítani.

d
Fotó: turistamagazin.hu

A pályaszakasz helyreállításával egy 6,9 km hosszú szakasz köti majd össze a két már működő erdei vasutat, így Szobról egészen Nagybörzsönyig utazhatunk kisvasúton. A pálya kiépítését az Európai Unió is támogatja 600 millió forinttal. A beruházáshoz szükség van járművekre és az azt kiszolgáló épületekre is, amit az Ipoly Erdő Zrt. biztosít saját forrásaiból.

 A KMOP-3.1.1/E-2013-0001 sz. „Márianosztra - Nagyirtás közötti kisvasút teljes, turisztikai célú helyreállítása” címet viselő projekt hozzájárul a térségi környezetbarát turizmus elterjesztéséhez, ugyanakkor éppen Márianosztra közelsége miatt a zarándokturizmus igényeit is szolgálja. A Márianosztrai kegytemplomon át lehet eljutni többek között gyalogos zarándoklattal Mátraverebély-szentkútra vagy éppen Czestochowa-ra is.

A kisvasúti pálya kivitelezési munkái - melyet az Ipoly Völgye kisvasút konzorcium végez el - várhatóan idén ősszel befejeződnek.

Az Ipoly Erdőnél nagy hangsúlyt fektetnek az erdei vasutak korszerűsítésére. A királyréti vonalon indult el a világ első napelemes kisvasútja, amiről videót is készítettünk:

Elindult a világ első napelemes kisvasútja