Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kiderült, miért nem lehet most Békemenetet szervezni

DSC 2202
2015.04.15. 07:39

A Békemenet ugyebár eddig a Fidesz és a kormány Jolly Jokere volt, amelyet az utolsó utáni pillanatban is be lehetett vetni, és meg lehetett fordítani a dolgok irányát. Habár a Fidesz mélyrepülése már hónapok óta tart, egyre rosszabb adatok jönnek a kutatásoknál, a párt sorozatosan veszít az időközi választásokon, a Békemenet szervezésének egyelőre nincsenek jelei.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, aki részt vett a korábbi menetek szervezésében, a lap mostani számában el is árulja ennek az okát.

Ma nem lehetne Békemenetet szervezni, mert a menetelők vagy áthúznának a Jobbikhoz, vagy otthon maradnának.

Bencsik szerint az emberek csalódtak a Fideszben, és nem is az irány, hanem a stílus a probléma. Jöttek „az újhullámos ficsúrok lehetetlenül szűk nadrágokban és zakókban” – írja Bencsik, de sajnos nem nevezi meg, kire gondol. A mondat mindenesetre annyira tetszett a Magyar Nemzetnek, hogy a napilap szerdai száma is szemlézte.

Bencsik szerint a Fidesznél

nem a stratégiával van baj, hanem a lélekkel.

Ezért is vesztett szerinte a Fidesz Tapolcán.

A Jobbiknak a legnagyobb a lelke

Érdekes és nyilván nem is véletlen egybeesés, hogy a másik ismert Fidesz-közeli publicista, a Tapolcán maga is kampányoló Bayer Zsolt is ugyanúgy a lelki problémákra vezeti vissza a tapolcai vereséget.

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban azt írja, hogy a Fidesznek nem szabad úgy tennie, mintha a sorozatos választási vereségek nem jelentenének semmit. A  pártnak szerinte meg kell nyugodnia, levegőt kell vennie, ki kell találnia a stratégiáját. Ennek az első eleme szerinte, hogy „nem engedjük elvenni a lelkünket”.

...a baloldalnak nincsen lelke. Ezért van ott, ahol. A Jobbiknak viszont most a legnagyobb a lelke. – Bármi is legyen abban a lélekben! – Olyan nagy éppen, mint a miénk volt huszonöt éve, de nem biztos, hogy olyan tiszta is. Ők pedig azért tartanak ott, ahol tartanak.

Bayer a cikkében némi Habony-kritikát is megenged magának, ugyanis azt állatja, hogy „semmi szükség hátsó szobákban összebuherált kampányfogásokra meg hülye szlogenekre”. Csak őszinteségre és lélekre.