Kínai iskola lesz a Neptun utcai általánosból

2015.04.15. 09:37 Módosítva: 2015.04.15. 10:15

Kedden rendkívüli szülői értekezleten tájékoztatták a XV. kerületi Neptun Általános Iskolába járó gyerekek szüleit, hogy szeptembertől bezárják az intézményt, írja a Bors.

Az értekezleten részt vett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kerületi vezetője, aki a lap szerint azt jelentette be, hogy az iskola jogutód nélkül szűnik meg. A tanulókat a kerület más iskolái veszik át, ahogy a tanárokat is. A lap egy névtelenül nyilatkozó forrása azt mondta, hogy az épületbe egy kínai két tannyelvű középiskola költözik, mert a pár utcával arrébb lévő szintén kínai általános iskola bővülne.

A döntés hirtelen jött, a Bors szerint a tanári kar is csak a múlt héten tudta meg, hogy bezárják az iskolát. A Klik lapzártáig nem reagált a lap kérdéseire.

Az Index ugyanakkor úgy értesült, hogy a Neptun utcai általánosba nagyjából 300 gyerek jár, nekik kell majd új iskolát találni a kerületben. Az új kínai–magyar iskola megnyitásának pedig az lehet az indoka, hogy a kerületben sok kínai él, és jó néhány magyar is úgy gondolja, hogy érdemes kínai iskolába járatni a gyermekét, mert ez lehet a jövő világnyelve.

A 15.kerulet.ittlakunk.hu beszámolója szerint a keddi értekezleten elhangzott az is, hogy a tankerület azért döntött az iskola bezárása mellett, mert alacsony a kihasználtsága, ezért nem éri meg a fenntartása. A kerületi iskolák 73 százalékos kihasználtságához képest a Neptun utcai csak 44 százalékos. A gyerekeket a Kontyfa utcai iskolába vezényelhetik át.

Ugyanakkor az iskola cáfolta a kihasználtsági statisztikát, ugyanis a létszámban mindenkit egy főnek vettek, miközben a sajátos nevelési igényű gyerekek 2 vagy 3 főnek számítanak, így valójában az osztálylétszámok 15-27 fő között mozognak. A bezárás ellen a szülők is tiltakoztak, petíciójukat már több mint ezren írták alá.

A kerületi lap tudósítása szerint a fórumon felszólaló Monostori Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő azt mondta, hogy nem a Neptun az egyetlen, amit hivatalos nevén szólva átszerveznek. Megszűnhet a Czabán és a Száraznád is, a Kontyfa utcaiban pedig felmenő rendszerben megszűnik a szakközépiskolai és gimnáziumi tagozat.