Újabb magyarázat a titokzatos Quaestor-nyomozásról

2015.04.15. 15:10
Hiába állította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Magyar Fejlesztési Bank is, hogy már 2011-ben feljelentették a Quaestor gyanúsnak ítélt állami hitelét, a rendőrség közölte az Indexszel: nem érkezett semmiféle feljelentés. Az eddig kapott válaszok alapján valaki biztosan hazudik. A Kehi később újabb közleményt adott ki, amelyben azt írta: 2011 óta vizsgálta a hitelt, de csak most jutott el a feljelentésig.

Meglepő választ adott a rendőrség arra a hetekkel ezelőtt feltett kérdésünkre, hogy mi lett a Quaestor MFB-hitelét is érintő 2011-es feljelentéssel. Ha rendesen zajlik a nyomozás, és megvizsgálják a hatóságok a Quaestor gazdálkodását is, már négy évvel ezelőtt kirobbanhatott volna a Quaestor-botrány – írtuk.

Indult-e nyomozás a feljelentés alapján? Meddig tartott? Kiket hallgattak ki? Tarsoly Csaba Quaestor-vezért miért nem hallgatták ki? Ezeket kérdeztük a rendőrségtől. A rendőrség másfél hete húzza-halasztja a választ, de az imént megkaptuk.

Az ORFK ezt írta az Indexnek:

A győri ETO Park ügyében nem érkezett feljelentés a rendőrségre 2011-ben sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, sem a Magyar Fejlesztési Banktól.

Ez a válasz több szempontból is érdekes.

  • Mint megírtuk, a Quaestor-csoporthoz tartozó győri ETO Park állami, Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kapott hitelét a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2011-ben megvizsgálta – közölte maga a Kehi.
  • A Magyar Fejlesztési Bank akkori, Orbán Viktor által kinevezett elnök-vezérigazgatója, Baranyay László problémásnak találta a hitelt, ezért bejelentette, hogy feljelentés született – közölte maga az MFB vezetője 2011. július 5-én.
  • Az MFB most azt állítja, hogy nem árulhat el semmit az ügyről (banktitok védi), de a feljelentésekről szóló cikkeket az MFB nem kifogásolta.
  • A Kehi most azt állítja, hogy „tudomásunk szerint a hitelügyletekkel kapcsolatban hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt összesen 6 büntetőeljárás indult”. Ebből kettőt megszüntetett a rendőrség, de kérdésünkre, hogy az ETO Park elleni nyomozást is megszüntették-e, a Kehi azt válaszolta: tudomásuk szerint az ETO Park nem tartozott a két megszüntetett eljárás közé. (A Kehi részletezte cikkünk megjelenése után ezt, lásd lejjebb)
  • Ráadásul az Index információi szerint kihallgatták a bank szinte minden régebbi vezetőjét és azokat az alacsonyabb beosztású tisztviselőket, akiknek közük lehetett a Gyurcsány-korszakban kiadott hitelekhez.

Ehhez képest érdekes, hogy először az ügyészség, majd most a rendőrség is azt állítja, nem volt semmilyen feljelentés. 

Két eset lehetséges a jelenlegi tudásunk szerint.

  1. Az MFB akkori vezetője, v alamint a Kehi hazudik.
  2. A rendőrség és/vagy az ügyészség hazudik.

FRISSÍTÉS!!!

Cikkünk megjelenése után két reakciót is kaptunk. Egyrészt a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza közölte még egyszer, hogy "sem a Fővárosi Főügyészségre, sem a Központi Nyomozó Főügyészségre, sem pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségre nem érkezett feljelentés".

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig újabb közleményt adott ki, amelyben az eddig mondottakat részletezi, és önmagának is némileg ellentmond.  A Kehi ugyanis most azt állítja, hogy a győri ETO Park finanszírozásához nyújtott MFB-hitel vizsgálatát 2011-ben kezdte meg. A Kehi az ellenőrzés keretében az MFB által 2005-ben biztosított hitel kihelyezésének körülményeit vizsgálta.

A Kehi közölte , hogy a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján elhangzottakkal ellentétben a hivatal 2012 márciusában a vizsgálatát nem függesztette fel, az ellenőrzést nem zárta le. Gréczy Zsolt DK-szóvivő ugyanis azt állította egy birtokában lévő dokumentum alapján, hogy 2012 márciusában az MFB elnökhelyettesét arról tájékoztatták, hogy a Kehi felfüggesztette a vizsgálatot.

Ez tehát a Kehi szerint nem igaz, az azóta eltelt időszakban "folyamatosan tájékozódott arról, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e. A rendelkezésre álló információk szerint az adós a hitelt az elmúlt években törlesztette, 2015 februárjában azonban a törlesztést beszüntette, ezért a Hivatal – a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel – az ügyben feljelentést tett".

Vagyis a Kehi most azt mondja, hogy a 2011-es MFB-hitelek vizsgálatakor valóban ellenőrizte a Quaestor-hitelt is, de csak most, négy év után jutott el az ügy a feljelentésig.

A rendőrség szintén reagált még egyet: "A rendőrség minden kétséget kizáróan, határozottan megismétli: a győri ETO park ügyében nem érkezett feljelentés a rendőrségre 2011-ben a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól vagy a Magyar Fejlesztési Banktól. A rendőrségnek nincs oka letagadni egyetlen feljelentést sem, az adott ügyben a rendőrség egy meg nem tett feljelentésről közölte a médiatartalom-szolgáltatók érdeklődésére, hogy azt egész egyszerűen nem tették meg".  • Hírek
  • Csok