DK: Csepreghy Nándor hazudik

D KOS20150331004
2015.04.16. 12:10 Módosítva: 2015.04.16. 12:19

Varju László, a DK alelnöke szerint Csepreghy Nándor mellébeszél és hazudik, az Európai Unió kizárólag 2013-as projektek miatt függesztette fel 700 milliárd forint kifizetését. Az ellenzéki politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy bizonyítékaik vannak rá, hogy csak az Orbán-kormány időszakára eső projekteket kifogásol Brüsszel.

Mint ismert, Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár szerdán azt mondta, hogy nem volt megfelelő a kiválasztási gyakorlat, amivel 2007-14 között a győztes fejlesztéspolitikai EU-s pályázatokat kiválasztotta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ezért az EU felfüggeszti a Gazdaságfejlesztési Operatív Programot. Már kifizetett, befejezett projektek elszámolásával van probléma, ráadásul a magyar államnak nagyjából 70 milliárd forintos büntetést kell majd fizetnie. 

Az államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a pályázatelbírálási gyakorlat a Bajnai–Gyurcsány-érából ered. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem igazán érti az unió részéről most „megfogalmazott kritikákat”, hiszen a kormány 2014-ben egyértelműen jelezte, hogy változtatni kíván a korábbi rendszeren.

A DK-s politikus csütörtökön sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol bemutatta a testület határozatát és abból idézve közölte, hogy az Európai Bizottság csak a 2010-es kormányváltás után kiírt projektek közül sorol fel példákat. Mint mondta, számos alkalommal, rendszerszerűen fideszes vállalkozókra szabták a pályázatokat, amelyek során az összes elképzelhető hibát elkövették.

Az MTI tudósítása szerint Varju azt állítja, hogy 14 millió forintot fizettek egy olyan vizsgálatért, amely hatszázezret ért, egy esetben négyszeres áron vettek présgépet, egy másikban pedig az ár 44-szeresét fizették kiegy szoftverért.

A DK alelnöke hangsúlyozta: csókosoknak adtak túlárazott projektekre pénzt, de ez már nemcsak Magyarországon nyilvánvaló, hanem Brüsszelben is szemet szúrt, és ezért súlyos árat fizetünk, mert nem kapjuk meg ezeknek a fejlesztéseknek az ellenértékét. Az ATV-nek Varju egy konkrét példát is mondott a túlárazásra: 2013-ban 320 ezer euró helyett 740 ezer euróért vásároltak mobil ollót.

Varju szerint lényegesen túlárazták a projekteket, a bebukott pályázatok során elköltött pénzek 46 százalékkal a paci ár felett vannak. Minden második forintot indokolatlanul fizettek ki és szabálytalanul használtak fel, mint mondta, nincs olyan visszaélés, amit ne követett volna el a kormány.

A DK-s politikus által elmondottakat erősíti meg az a 444.hu-hoz eljutott vizsgálati anyag, amely szerint Brüsszelnek azzal van baja, hogy konkrét cégekre írtak ki rendszeresen pályázatokat. Az Európai Bizottság auditorai az átnézett 55 pályázatból 16-ot elbuktattak. Erről szóló cikkünket itt olvashatja el