Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalos: a Jobbik nyert Tapolcán

2015.04.16. 16:32 Módosítva: 2015.04.16. 16:36

A tapolcai 6-os szavazókörben csütörtökön számolták meg az időközi országgyűlési választás voksait. Eszerint a választáson végül 30 031-en szavaztak, ebből 29 891 érvényes szavazat volt. Közülük

  • Rig Lajosra 10 608-an
  • Fenyvesi Zoltánra 10 243-an
  • Pad Ferencre 7830-an

voksoltak.

Ebben a szavazókörben azért nem lehetett vasárnap felbontani az urnákat, mert meg kellett várni a külföldről érkező 11 szavazatot, illetve az átjelentkezők voksait is az itteni szavazatokhoz keverték (a szavazatok titkosságának megőrzése miatt van szükség erre).

Bár 99,13 százalékos feldolgozottságnál is szoros volt az eredmény, az már vasárnap este eldőlt, hogy Rig Lajos megnyerte ezt a választást, hiszen a fideszes Fenyvesi Zoltánnak már csak matematikai esélye maradt. A Fidesz jelöltje ezért vasárnap már gratulált is jobbikos ellenfelének a győzelemhez, és szintén így tett a harmadik helyezett MSZP-DK-s Pad Ferenc is. 

 
 

A jobbikos győzelem annyiban meglepő, hogy a Fidesz tavalyi kétharmados győzelme után nehezen tudta volna bárki is elképzelni, hogy 2015 tavaszán az a Jobbik nyer egy egyéni mandátumot, amelynek tavaly egyetlen egy egyéni győzelem sem sikerült. A közvélemény-kutatási adatok aztán jelezték, hogy a Jobbik egyre népszerűbb, ebben a választókerületben pedig tavaly polgármesterré választották a jelöltjüket Tapolcán. A jobbiknak jól is sikerült a mozgósítás, és Tapolcán több mint 50 százalékot kapott Rig Lajos.

Rig Lajos (középen) ünnepel a választás éjszakáján
Rig Lajos (középen) ünnepel a választás éjszakáján
Fotó: Bődey János

A győzelem után Vona Gábor azt mondta, hogy a pártja történelmi győzelmet aratott, hiszen először tudott olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely "nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak". A kormánypártnak azt üzente: "elég volt, nix Orbán Viktor, nix Fidesz". Orbán Viktor miniszterelnök szűk szavúan csak annyit írt a Facebookon, hogy előfordul, hogy kifelé pattan a labda a kapufáról.