A tapolcai fideszes vereség bebizonyította a bimbózó szerelmet a Jobbik és Simicska Lajos között, véli Lázár János. A Quaestor-hitlet vizsgálta a Kehi 2011-ben, aztán a vizsgálatot nem megszüntette, csak megszakította. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján bejelentette azt is, hogy jövő héttől Quaestor-pontok lesznek a kormányablakoknál. Kormányinfo percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart ma kettő órától Kormányinfo 4 Mit miért tesz a kormány? címmel. Eddig Giró-Szász András kommunikációs államtitkárral közösen tartotta az eseményt, most azonban nincs itt. Az eseményt levezető sajtós, Krakkó Ákos nem indokolja miért.

  • Ezen az eseményen eddig az újságírói fantázia elszabadulhatott, és bármit, de bármit lehetett kérdezni Lázár Jánostól, készséggel válaszolt. tippünk szerint maezek a témák biztos szóba kerülnek: 700 milliárdnyi EU-pénz felfüggesztése, tapolcai fideszes vereség, Quaestor-ügy.

  • Lázár János annyit mond, Giró-Szász András most

    mást csinál.

  • Lázár gyorsan felsorolja, miről szeretne beszélni:

    • Megkezdte a működését az Első Nemzeti Közműszolgálató hivatal, 300 helyen, elsősorban a postahivatalokban lehet vele kapcsolatba lépni. 
    • Új fegyveres életpálya-modell: 86 ezer ember bére emelkedik 
    • quaestor-károsultak megkapják a pénzüket
    • Orbán Viktor zalaegerszegi látogatása.
  • Lázár részletesen nekikezd.

    25 év után nem a külföldi cégektől, hanem egy állami közműszolgáltatótól lehet gázt és áramot venni - mondta Lázár az áprilistól működő Első Nemzeti Közműszolgálatóról.

    Egyelőre csak a gázszolgáltatás piacára lép be az állam, az év végére a gáz mellett az áram-, majd a távhőszolgáltatásra is kiterjeszti. Ügyfeleiket pedig a posta mellett a kormányhivatalokon keresztül is elérik.

    Lázár megemlíti, hogy ha Brüsszel ezt majd kifogásolja, meg fogják védeni "az újabb rezsicsökkentést".

  • 68 ezer rendőrnek és tűzoltónak július elesével 30 százalékkal emelkedik a bére - emlékeztet mindenkit Lázár a parlament keddi döntésére. Ennek megszavazásához kellett az ellenzék is, ugyebár.

    A rendőrök mellett 18 ezer katonának is megemelik a bérét, mondta Lázár. Ez mintegy 44 milliárdos kiadást jelent, és a "bevált" pedagógus életpályamodellt követi.

  • Az ügyfelek 99,5 százalékát, vagyis a 38 ezer Quaestor-ügyfelet kártalanítják, legfeljebb százan lesznek, akiket nem.

  • Lázár János összessítése szerint több önkormányzat nagyon rosszul járt a brókercégek bedőlésével: 3 brókercégnél 22 önkormányzat 10 milliárd forinttal ragadt bent.

  • Elkészült egy összessítés arról is, hogy a korábbi kormányok mennyi pénzt tartottak brókercégeknél. Lázár szerint

    • Medgyessy Péter idején az FM 6 milliárdot kockázatott brókercégeknél
    • Gyurcsány ferenc idején a Miniszterelnöki Hivatal 4 milliárdot
    • Bajnai Gordon idején a Miniszterelnöki Hivatal 35 mllliárdot. 

    Igaz, 410 millió forint csak az Orbán-kormány idején veszett oda, tesszük hozzá mi.

  • Lázár kitér a győri ETO park MFB-hitelére is, amellyel mi is elég sokat foglalkoztunk. Újabb részletek derülnek ki az elég ellenmondásos nyomozásról.

    Lázár szerint

    • a Kehi valóban vizsgálta 2011-ben az ETO park hitelét, ezt azonban a Kehi később megszakította
    • a Kehi arra kérte az MFB-t, hogy a szerződéseket módosítsák, de továbbra is figyelemmel kísérte a hitel sorsát
    • a Kehi tehát nem megszüntette a vizsgálatot, hanem "felfüggesztésre került"
  • Lázár elég gyorsan befejezete. Következnek az újságírói kérdések. A HÍrTV kapja meg a szót, az első kérdése rögtön az uniós pénzek befagyasztását érinti.

    Azt jelentette be tegnap Csepreghy Nándor, hogy 700 milliárdnyi forrást fagyasztott be az Európai Unió. Lázár erről azt mondta, a három felfüggesztett programban összesen 150 milliárd forint van ténylegesen veszélyben, mert a többit már kifizették.

  • A brókerbotrány szereplői már előzetesben várják, hogy megrohadjon a csuklójukon a műanyag bilincs - mondja indulatosan Lázár János.

    Lázár azt mondja, hogy azért a Quaestor-ügy károsultjai kapnak ilyen segítséget, mert a Quaestornál egy piramisjáték zajlott. A miniszter szerint nem lenne rossz ötlet, hogy az elmúlt 25 év piramisjátékait is áttekintsék, de nincsenek illúziói.

  • A leállított M4-es autópálya beruházásról Lázár szt mondta, hogy van építési engedély Szolnok és az M0-ás kapcsolatának megteremtésére. De az is elképzelhető, hogy az M5-össel kötik össze a várost. A lényeg: megteremtik a kapcsolatot a város és az autópálya-hálózat között.

  • Az Európai Bizottság segítségét kéri a kormány, hogy kiderüljön, valóban vizsgálódott-e az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az M4-es autópálya ügyében. Lázár egy birtokukban lévő levélre hivatkozva azt mondta, hogy az OLAF vizsgálódhat vagy vizsgálódhatott az M4 ügyében, és a kilométerenkénti magas ár miatt kockázatot látott a beruházásnál.

    Lázár János emlékeztetett, hogy a kormány leállította az M4-beruházást, majd jelezte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) már tárgyalt is az érintett cégek képviselőivel. Eddig minden alvállalkozót kifizettek, és természetesen a fővállalkozókat is kifizetik az elvégzett munka arányában - mondta.

  • Érdekes közjáték volt, amikor Lázár János megfeddte a türelmetlenekdő, őt félbeszakító HírTv-s riportert. Türelemre intette, és megjegyezte, hogy örülne, ha végigmondhatná, mert "a Hír Tv-ben mintha diszkriminálnák a kormánypárti megszólalókat".

  • A Népszava is az M4-esről kérdez. Mi lesz akkor, ha nem tud a kormány megegyezni a pénz visszafizetéséről a kivitelezőkkel?

    Nem akarnak pereskedni az állammal az M4-es kivitelezői a projekt felmondása miatt

    - legalábbis Lázár János szerint. Bár azt hozzáteszi, hogy csak két kivitelezővel tárgyalt eddig a NIF.

  • Felelősségre vonják-e a Quaestor-ügy miatt bármelyik kormánytagot? - szól a kérdés.

    Lázár szerint az önkormányzatok Quaestor-ügyletei miatt nem lehet felelősségre vonni a belügyminisztert, hiszen az önkormányzatok autonóm szervezetek. A külügyi tárcát pedig azért nem kell felelősségre vonni, mert sikerült visszaszerezni a 3,8 milliárd forintot.

    A Magyar Fejlesztési Bank vizsgálta az ETO park beruházást - ismétli meg Lázár, majd hangsúlyozza, hogy - a korábbi állításokkal ellentétben - az ETO Park ügyében nem büntetőfeljelentést tett, hanem a Kehihez fordult. A Kehi vizsgálta is a Quaestor-hitelt, és ez a vizsgálat

    nem megszűnt, hanem megszakította a Kehi a vizsgálatot.

    Lázár azt mondja, hogy a helyzete furcsa, mert a kezét most megköti banktitok és a titoktartási záradék. Kezdeményezni fogja valószínűleg, hogy a parlament adjon felmentést a banktitok alól, hogy "megismerhessük a Quaestor-dossziét". 

  • Nem tettek büntetőfeljelentést 2011-ben az ETO Park ügyében - jelenti ki Lázár (korábban Baranyay László volt MFB-elnök ennek ellenkezőjét állította). A miniszter szerint ennek az az oka, hogy a Kehi 2012-ben a 2005-ös MFB-hitelt vizsgálta, míg most a Kehi már a 2008-as újabb MFB-hitelt is megnézte, és most jöttek rá, hogy mégiscsak kell a feljelentés.

    A beruházásról, amelynek szállodáját amúgy 2012-ben Tarsoly Csaba Szijjártó Péterrel közösen adta át, Lázár azt mondja:

    ma ez a kóceráj semmit sem ér vagy nagyon keveset.

  • Quaestor-ügyintézési pontokat állítanak fel a kormányablakokban - jelentette be Lázár János. Jövő héten már mind a 23 megyei jogú városban illetve Budapesten is lehet Quaestor-ügyeket intézni a kormányablakokban.

  • A Népszabadság a tapolcai vereségről és egy ebből következő esetleges kormányátalakításról kérdezi Lázárt. A miniszter azzal kezdi, hogy 

    nem tudom, hogy kerül asztalra a kormányalakítás.

    Szerinte a választáson indulóknak mindig tiszteletben kell tartani a választók döntését. A Fidesz feladata, hogy gratuláljon a győztesnek, és tiszteletben tartsák a választók voksát. Hiszen a nép fog dönteni 2018-ban is. Lázár szerint, azt nem tudni, hogy döntenek majd a választók, csak azt tudja, hogy Orbán Viktornak és neki egy szavazata van:

    én magamra fogok szavazni 2018-ban.

    Lázár szerint két tanulsága van a választásnak, amelyet a kormánynak le kell vonnia:

    • még több munkahely kell, teljes foglalkoztatottság
    • több családi támogatás kell.
  • Lázár nem örül a jobbikos győzelemnek, mert

    én soha nem szavaznék jobbikos jelöltre.

  • Lázár szerint a tapolcai választáson még egy dolgot észlelhettünk

    nagy a szerelem Simicska és a Jobbik között.

    A miniszter szerint erre lehetett rájönni, ha a közterületi plakátokat végignéztük. "Ez az együttműködés Simicska Lajos ízlése és a Jobbik ízlése", de Lázár persze elítéli.

  • Lázár újabb kérdést kap a Quaestor-hitelről. Szerinte nehéz rekonstruálni, hogy 2005-ben miért kapott hitelt a győri ETO park-beruházás. Szerinte sokkal érdekesebb kérdés (ezért is tett MOST büntetőfeljelentést a Kehi), hogy 2008-ban 

    egy bedöglött, nem működő beruházásra hogy lehetett pénzt szerezni 2008-ban.

    Lázárnak azért vannak elképzelései, amelyet egy tagadó mondatba rejt:

    nem hiszek a városi legendáknak, hogy 2008-ban kenőpénzzel volt elintézhető ez a hitel.

    Ne felejtsük azért, hogy ez "a  bedöglött, nem működő beruházás" az Orbán-kormánytól kapott 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást, majd Szijjártó Péter avatta fel az ETO-szállodát.

  • Hibázott-e a Kehi, amikor nem jelentette fel évek ezelőtt a Quaestor-hitelt? - kérdezi a TV2.

    Nem hiszem. Ennél kényesebb és szenzitívebb ügyben tettek feljentést

    - szó a válasz.

  • A miniszter előbb Simicska, a HírTv, illetve a Jobbik közötti szerelemről beszélt. A HírTv-s érintve érezte magát, ezért megkérdezte, miért nem jönnek be a tévébe kormánypárti politikusok, és akkor rögtön nem borulna fel az ellenzék irányába a tájékoztatás.

    Lázár erre azt mondta:

    én mindig rendelkezésre álltam.

    A miniszter szerint ráadásul, amikor megszólították őt a HírTv-sek, és aggódtak a jövőjükért, azt mondta nekik, hogy az egy érték közösséghez tartozóknak egymás iránt szolidaritást kell vállalniuk. Sajnálja, hogy ez nem lett érvényes mindenkire.

    Szerinte ha a választási kampány alatt nézte valaki a HírTv-t, azt láthatta, hogy itt van

    egy bimbózó szerelem, ami első hajtásait hozza. Megtalálták a közös hangot a Jobbikkal. Mindenkinek a saját ízlésére van bízva.

    Lázár szerint a tapolcai kampányban ezzel eldőlt, hogy

    A radikális jobboldalnak lett sajtója.

  • Az Országos Roma Önkormányzat ügyéről, a megmagyarázhatatlan pénzosztásról, a Farkas Flóriánba vetett bizalomról is jön egy kérdés. Lázár szerint a roma vezetőknek tisztáznkuk kell magukat, hiszen "aki kisebbségi vezető lesz, a személyes felelőssége az átlagnál nagyobb". Lázár elismeri, hogy 

    a közbizalom a romákra bízott pénzek körében törékeny.

    Ha valaki rossz mintát ad, szerinte büntetni kell, ez a cselekedet "kompromisszumok nélkül megtorlandó". Lázár ugyanakkor türelmet is kér az újságíróktól.

  • Április 22-én tárgyalja a kormány a Kun-Mediátor ügyét.

  • Hiszen a Hungária Értékpapírnál bent ragadta 410 millió forint. Lázár szerint, meg kell vizsgálni, ki nem tartotta be az utasítást, hogy ki kell venni minden pénzt a brókercégektől.

  • Habony Árpád új médiabirodalmával kapcsolatban egy újságíró azt kérdezi, vajon miből volt pénze Habonynak erre. Lázár kitérő válasza:

    nem foglalkozom a magyar üzleti élet szereplőivel.

  • Jelenleg nem tervezi az állam, hogy újabb bankban szerez tulajdonrészt - jelenti ki Lázár.