Fizet a rendőrség, amiért vegzálta a tüntetőket

2015.04.16. 09:22

Kártérítésre kötelezték a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, amiért 2011-ben erőszakkal akadályoztak meg két tibeti menekültet abban, hogy a kínai miniszterelnök budapesti látogatása ellen tüntesenek – írja a Magyar Nemzet.

Mint akkori cikkünkben írtuk, a kínai delegáció érkezésekor a magyar állam több fronton akadályozta a tüntetéseket: sok itt élő tibetit egyszerűen berendelt aznap a Bevándorlási Hivatal, de a tüntetőket is többször inzultálta a rendőrség. Az egyik esetben egy aktivista lányt "szőke kurvának", egy tibeti tüntetőt pedig "bunkó parasztnak" nevezett egy rendőr. A mostani per felpereseinél pedig testi kényszert alkalmaztak: elvették és megtaposták zászlóikat, eltörték az egyik zászlórudat, és sorozatban igazoltattak minden tüntetőt.

A rendőrség erőszakos magatartása a parlamentben is rögtön téma lett. Az ellenzéki képviselők a a miniszterelnököt interpellálták, Orbán Viktor pedig úgy válaszolt: „Lehet tüntetni, de elvárjuk azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait”.

A törvényszék keddi jogerős ítélete alapján a rendőrség fél-félmillió forintot, kamatokat, és perköltséget köteles fizetni a felpereseknek. Indoklásukban kimondják: a rendőrség visszaélésszerűen, kifejezetten a véleménynyilvánítási szabadság megakadályozásáért lépett fel jogsértően a tibetiekkel szemben.