6,5 millióért rendezett be egy irodát a fejlesztési minisztérium

2015.04.17. 08:55 Módosítva: 2015.04.17. 14:20

Az MSZP-s Heringes Anita kikérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a 2014-es eszközbeszerzések adatait, amelyekből többek között kiderül, hogy nem sajnálták a pénzt a bútorokra. A minisztérium a hozzá tartozó cégeket stafírozta ki, és a több mint száz oldalas jelentésből kiderül, hogy töménytelen mennyiségű bútort és mobiltelefont vásároltak. 

A Bors szerint sokat tudhat például az a háromfiókos, görgős konténerszekrény, amelyet 217 ezer forintért vásároltak meg az ELI-Hu Nonprofit Kft.-nek, a lap szerint ilyet 54 ezer forintért is meg lehet vásárolni, sőt az NFM alá tartozó ÉRV Kft.-nek meg kellett elégednie ebből a típusból egy 28 ezer forintos szekrénnyel.

A lap szerint nagyon csinos lehet a Magyar Villamos Művek új irodája is, amelybe 6,5 millió forintért vásároltak bútorokat: egy kétajtós alsószekrényt, három nyitott sarokszekrényt, egy kanapét és egy kör alakú dohányzóasztalt. Mint írják, az internetes áruházak legdrágább ajánlata szerint is ki lehetett volna ezt hozni 1 millió forintból.

Azt nem lehet tudni, hogy hány darabot vett a minisztérium abból a gyöngyláncos rolóból, amelyre 488 ezer forintot költöttek, de mivel a tétel mellett nem szerepel darabszám, a Bors azt feltételezi, hogy mindössze egy példányt. Ez azonban már lehet, hogy nem fog kiderülni, ugyanis a minisztérium két nap alatt sem volt képes válaszolni a kérdéseikre.

Frissítés: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium délután fél kettőkor küldött közleményében cáfolja a Bors által megírt információkat. Mint írják, nem a minisztérium, hanem az alájuk tartozó állami cégek végezték az eszközbeszerzéseket. De a lap állításával ellentétben az MVM  6,5 millió forintból nem egyetlen irodát rendezett be, hanem a 70 fős létszámnövekedéséhez igazodva több mint 300 irodai tárgyat vásárolt, a 448 ezer forintos gyöngyláncos roló pedig valójában 46 darabot jelent. De az ELI-HU Kft. sem egyetlen konténerszekrényt vásárolt 217 ezer forintból, hanem 5 darabot.