Navracsics Tibor fókákat etet és emberekhez beszél

2015.04.18. 16:29

Fókák és a pingvinek idáig nem voltak Veszprémben, de ennek vége, mostantól lesznek. A város állatkertjében átadták a borjúfókákat és pápaszemes pingvineket bemutató új látványmedencéket és építményeket.

A borjúfókák négyen vannak, név szerint a Németországból érkezett Lili és Robi, Pierre Franciaországból, valamint a Szegedről átszállított Kati. Lehet, hogy a kézilabda után fókafronton is rivalizál majd a két város? Vagy ez a sportbarátság kifejeződése? Nem tudhatjuk.

Őket egy 320 köbméteres üvegfalú medencében lehet majd nézegetni, a parton látványetetéseket mutatnak majd be. Az első ilyet Navracsics Tibor uniós biztos abszolválta, aki az emberekhez szólva azt állította, hogy a fejlesztési program közepén tartó Veszprémi Állatkert majd „Közép-Európa, sőt talán Európa egyik legszebb és leglátványosabb állatkertje lesz”.

A pápaszemes pingvinek 90 köbméteres medencében láthatók, a parton búvó- és költőhelyeket alakítottak ki számukra, hogy szaporodhassanak. A 16 pingvin angol és francia állatkertekből került Veszprémbe, „fajkoordinátori javaslatra” - bármit is jelentsen ez pontosan.

A fejlesztések 1,2 milliárdba kerülnek, ebből az Európai Unió ad 481,2 milliót, 718,8 milliót pedig az állam. Ez az állatkert történetének legnagyobb volumenű fejlesztése. A mostani átadások előtt a ZooEvolúció nevű projekt részeként átadták már a veszprémieknek az elefántházat és az orrszarvúházat is — írja az MTI. Lesz még egy 5 000 m2-es, 15 m belmagasságú madárröpde flamingókkal, skarlát íbiszekke, pelikánokkal és récékkel.