Rafael
19 °C
33 °C

Egész nyáron dugó lesz Fonyódnál

2015.04.20. 18:58

Hétfőn két napra teljesen lezárták a 7-es főút fonyódi szakaszát a megmozdult partfalnál szükségessé vált fakivágások miatt, de a polgármester szerint azt követően is csak fél pályán lehet majd ott közlekedni, várhatóan egész nyáron át, felváltva a két irányból - közölte az MTI.

Hidvégi József (Fidesz-KDNP) az MTI-nek hétfőn azt mondta, nem érti, miért nem lehet vis maior helyzetként értékelni a falszakaszok újbóli megmozdulását, megrepedését még azok leszakadása előtt, hogy soron kívül el lehessen végeztetni a helyreállítási munkákat, még a turistaszezon előtt.

Veszélyezteti az autósokat

A 7-es főút fonyódi szakaszán a jelentős mennyiségű csapadék hatására mozdult meg februárban a löszfal ismét, azt követően félpályás útlezárást léptettek érvénybe. A partfal folyamatos mozgása következtében nagyobb mennyiségű lösz kerülhet az úttestre, másrészt a hegyoldalon lévő fák is megdőlhetnek, és veszélyeztethetik az autósokat. Tavaly az útnak ezt a szakaszát hónapokra le kellett zárni.

Hétfőn és kedden teljes útzár

Hétfőn és kedden kitermelik a területről azokat a fákat, amik közvetlen balesetveszélyt jelenthetnek a közlekedőkre és a partfal további mozgásához is hozzájárulhatnak, emiatt erre a két napra teljesen lezárták ezt az útszakaszt, a munkálatok idejére a forgalmat elterelik.

Nem lett érvényes a közbeszerzés

Fonyód polgármestere szerint a helyreállítási munkákra meghirdetett meghívásos közbeszerzés nem lett érvényes, mivel a beérkezett ajánlatok meghaladtak egy bizonyos összeghatárt, és újabb, nyílt közbeszerzést kell lefolytatni az uniós szabályok szerint. Ennek lebonyolítása négy hónapig is eltart, így marad nyáron is a váltott közlekedéshez lámpával ellátott félpályás útlezárás az érintett szakaszon.

A közútkezelő számára tavaly 100 millió forintot biztosított a kormány arra, hogy a két kilométer hosszú fonyódi löszfal stabilizálásra terveket készítsen, és a helyzetet megoldja. A februári partfalmegmozdulás miatt 20 köbméternyi földet kell majd eltávolítani, de a mögötte húzódó törésvonal miatt további, jóval nagyobb mennyiségű föld elhordása válik majd szükségessé.

Hálóval fedik le

A tervek szerint a mostani partfalmegmozdulás által érintett, 50 méter hosszú szakaszon lefedik majd hálóval a partfalat, védve azt a további eróziótól. Előzetes becslések szerint a fonyódi löszfalprobléma végleges megoldása teljes hosszában mintegy 2 milliárd forintba kerülne.