Szakok megszüntetése ellen tiltakoznak az ELTE-n

2015.04.20. 11:31 Módosítva: 2015.04.20. 12:02

Tiltakozó oktatói és hallgatói fórumot tartanak hétfőn este hatkor az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) hallgatói, azután, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra kerültek a felsőoktatásért felelős államtitkárság tervei a felsőoktatás átalakításáról. Az eseményt a Facebookon eddig már több mint ezren jelölték vissza.

A Palkovics László vezette államtitkárság korábban már közölte: több alapszak megszűnne, illetve csak mesterképzésben lenne tanulható, mert a bolognai rendszernek megfelelően a szűk specializációt már inkább az alapismereteket biztosító alapképzés (BA) utáni két évben kellene elsajátítani.

Az ELTE TáTK szerint azonban a döntést a kormány úgy hozta meg, hogy érdemben nem tárgyalt az érintettekkel: végigvette ugyan az államtitkárság a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságaival a képzéseket, de mégis olyan alapszakok megszüntetése mellett döntött, amelyeket a konferencia nem is támogatott – mondta a TáTK dékánja a Hvg.hu-nak nyilatkozva. Tausz Katalin példaként a nemzetközi tanulmányok szakot hozta fel: ez már hosszabb ideje csak tandíjat fizetve érhető el a diákok számára, mégis az egyik legnépszerűbb szak.

Az átalakítási tervek megvalósulásával a TáTK tandíjbevételének 60 százalékától esne el. A TáTK diákjai egyébként aktívak voltak a 2012-es tiltakozási hullámban is.

„Ezzel a döntéssel az ELTE Társadalomtudományi Kara rövid távon anyagilag ellehetetlenül és megszűnhet, de a tét nem csupán a mi karunk sorsa. Sok más egyetemet is veszélybe sodor, és további szakok megszüntetése (például az andragógia és az ipari tervező szakok) ugyancsak teljesen érthetetlen és indokolatlan Magyarország jövője szempontjából” – állt a Kar hallgatóinak közleményében is.

A kar hallgatói hétfőn közölték hatpontos követelésüket is:

  • Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
  • Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
  •  A XXI. században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.
  • Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
  • Ezeknek a szakoknak a megszüntetésével a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőnket, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.