Szél Bernadett kiborult, Lázár Jánost szexistának tartja

2015.04.20. 15:03
Szél Bernadett, az LMP társelnöke kőkemény szexizmusnak tartja azt, amit Lázár János hétfőn a parlamentben művelt. Szél így értelmezi azokat a beszólásokat, amelyeket a miniszter tett. Lázár úgy kért bocsánatot az ülésen, hogy "ilyen" az LMP-s politikussal kapcsolatban nem jutna eszébe.

Érdekes közjáték zajlott a parlamentben hétfőn Szél Bernadett LMP-s képviselő, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter között. Szél többször, több témában is kérdezte Lázár, aki az érdemi válaszok mellett, helyett többször is személyeskedő hangnemben válaszolt.

Kezdődött azzal, hogy Szél Lázár János hotelszámláiról kérdezősködött. Emiatt indított ugyebár tavaly az Origo főszerkesztő-helyettese pert, amelyet meg is nyert. Lázár azonban azóta is titkolózik. Lázár a válaszában most sem árulta el, hogy kivel és mit csinált, viszont Szélnek és a korábban szintén ezt firtató MSZP-s Demeter Mártának volt egy macsónak minősíthető üzenete:

A magánéletembe egyelőre nem kívánom beavatni, egyelőre nem tervezem ezt a stádiumot.

A Fidesz-frakcióban nagy vihogás volt a jutalma. Szél Bernadett erre még nem reagált semmit, a következő csörténél azonban már visszaszólt Lázárnak.

Később ugyanis a kiégett paksi fűtőelemekről kérdezte Lázár Jánost, aki konkrét válasz helyett ismét személyes síkre terelte a dolgot. "Ma sűrű beszédre nyílik lehetőség önnel. Vagy mindenről én jutok eszébe, vagy sok közös témánk van, remélem, hogy ezt a speciális érdeklődést más minisztertársammal is megosztja majd" - mondta mosolyogva. 

Az ülést vezető Hiller István parlamenti alelnök ezután megkért mindenkit, hogy tartózkodjon a személyeskedéstől a felszólalásaiban, ne adjon okot senki félreértésre. Mire Szél Bernadettnél elszakadt a cérna, és kijelentette, hogy 

ez kőkemény szexizmus volt, amit minden nőtársam nevében visszautasítok.

Lázár ezután bocsánatot kért, de egy fél mondattal tett azért a dologra még egy lapáttal. Azt mondta, nem akarta megbántani, vagy felidegesíteni,

eszembe se jutott ilyen önnel kapcsolatban.

A közvetítésen hallható volt a Lázár mögött ülő fideszes képviselők bekiabálása, ám azt nem lehetett érteni, mit mondanak. 

Szél Bernadett: Állampolgárok helyett alattvalóknak nézi a pécsieket a kormány?

Szél Bernadett a történtek után azt mondta az Indexnek, hogy nagyon rosszul érzi magát Lázár mondataitól, és attól, ahogy "a fideszes falka szurkolt a miniszter háta mögött". Azért jegyezte meg a felszólalásában, hogy szexistának tartja Lázárt, mert ezt szerinte a miniszter ma sorozatban, tudatosan alkalmazta, "Lázár ma nem talált más fegyvert ellenem".

A részletes parlamenti közvetítésünket  itt találja .