Orbán Miskolcon feszkózott

D KOS20150421004
2015.04.21. 12:05 Módosítva: 2015.04.21. 13:09

Orbán Viktor nem örült, amikor miskolci sajtótájékoztatóján az Index tudósítója kétszer is Habony Árpádról és a hozzá fűződő viszonyáról kérdezte. A részleteket hamarosan egy videóösszeállításban láthatják, a miniszterelnök egyebek között azt mondta, a szocialista kormányok alatt többet költöttek és kevésbé átláthatóan költöttek politikai tanácsadásra.

Előtte a miniszterelnök többször is használta a "feszkó" szót azzal kapcsolatban, hogy örül, amiért Budapesttől és a cirkusztól távol végre más ügyekkel is foglalkoztat.

Ezenkívül a diósgyőri stadion építése miatt kiköltöztetett lakókról kérdezték. Erről egyrészt, mint mondta, semmit nem tud, továbbá helyi ügynek tartja,  és ha megfelelő döntés született róla, azt ő is támogatja.

Nagy profitot kívánok a szerencsejátékkal foglalkozóknak,

hogy több pénzt tudjanak az államnak befizetni – válaszolta Orbán az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó kaszinók extraprofitjáról szóló kérdésre.

A sajtótájékoztatóra azután került sor, hogy Orbán és Kriza Ákos miskolci polgármester együttműködési megállapodást írtak alá a kormány Modern városok programja részeként. A megállapodás öt területet érint:

  • a Miskolc és Kassa közötti autópályát
  • digitalizációs városfejlesztést;
  • iparterületek és a kapcsolódó közlekedés fejlesztését;
  • kutatásfejlesztést, innovációt, a duális képzés kiterjesztését;
  • turisztikai fejlesztést Miskolctapolcán és a Diósgyőri Várban.

A fejlesztés irányait Kriza, a részleteket Orbán ismertette.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy 1998-ban, az első kormánya alakulásakor már szerepelt a tervek között az autópálya, ami azóta a szlovák oldalon már el is készült, emiatt kicsit pironkodott is.Mint mondta, a Kassa-Miskolc eurorégió egymillió embert érint, ezért indokolt a Tornyosnémeti-Miskolc közötti autópálya megépülése, amire 150 milliárd forintot szán a kormány. A munka 2018-19 körül fejeződhet be.

A digitalizációs fejlesztés a polgárok életét hivatott megkönnyíteni. Orbán külön említette a közterületi kamerarendszer fejlesztését, mint fontos közbiztonsági kérdést.

Ezer hektáros ipari park épül, ami további 1500-3000 munkahelyet teremthet. Így Orbán szerint hamarosan Miskolcon is teljes foglalkoztatás lehet. A park területét az állam fogja megvásárolni. A kapcsolódó intermodális közlekedési csomópontról egyelőre nem született döntés.

A kormány támogatja az iskolai szakképzés fejlesztését. Májusra elkészül a miskolctapolcai városrész hárommilliárdos fejlesztése, a második ütemre a kormány ötmilliárdot ad, ez 2017-re lesz kész. A kormány a Diósgyőri Vár felújítását, további fejlesztését is támogatja.