A bölcsődei dolgozók a létminimum alatt keresnek

2015.04.22. 08:51

Bár a társadalom számára nélkülözhetetlen és rendkívül fontos munkát végeznek, anyagilag egyáltalán nincsenek megbecsülve a bölcsődei dolgozók, derült ki a Magyar Nemzet keddi cikkéből. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a bölcsődei dolgozók háromnegyedének nem érte fizetése a létminimumot jelentő 85 770 forintot. Szűcs azt is kiemelte, hogy a főiskolai diplomával dolgozó gondozók bére 10 év,

a felsőfokú szakképesítéssel foglalkoztatott kisgyermeknevelőké 30 év után, a nyugdíj előtt éri el a nettó kilencvenezer forintot.

Az érdekvédő szerint 2008 óta ígérgetnek fizetésemelést az érintetteknek, amibe a jelenlegi kormány is beleállt. Elvileg jövő január 1-jétől kapnának béremelést, és akkor vezetik be az ágazatban az életpályamodellt, ugyanakkor erről még semmilyen írásos dokumentumot nem láttak, ezért nem is tudnak mit véleményezni. 

Szűcs arról is beszélt, hogy sajtóhírek szerint 11 milliárd forintos béremelés néz ki az ágazatban, de a szociális szférában dolgozók fizetése még ezzel együtt sem érné el az egészségügyben dolgozók bértábláját, pedig sem keresnek túl fényesen.