A vallásgyakorlásra hivatkozva szegregálhat a nyíregyházi iskola

2015.04.22. 15:14

Az első és másodfokú bíróság döntéseit felülbírálva szerdán a Kúria elutasította a Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF Alapítvány) keresetét a nyíregyházi görögkatolikus általános iskola fenntartója ellen. A korábbi jogerős ítélet megállapította a szegregáció tényét, ám az elkülönítés a gyerekek vallásgyakorlásának szabadsága miatt indokolt a Kúria döntése szerint, írja az Roma Sajtóközpont.

A nyíregyházi Huszár-telepen bezárt, majd néhány éve a Görögkatolikus Egyház által újraindított, elsősorban cigány tanulókat tömörítő iskolába beíratott tizenöt első osztályos gyerek közül egyébként mindössze két gyerek szülei jelezték, hogy görögkatolikus vallásúak.

Daróczi Gábor a felperes CFCF Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az alapítvány jelenteni fogja Európai Bizottságnak az esetet, azt remélve, hogy az EB Csehországhoz hasonlóan Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indít majd az iskolai szegregáció fenntartása miatt. Emellett az ENSZ faji megkülönböztetés elleni bizottságát is megkeresi az alapítvány a napokban.

Daróczi szerint a Kúria döntése nagyban segíti a kormány azon törekvését, hogy az egyházakkal szorosan összefonódva legalizálja és generálja az iskolai szegregációt. Daróczi ugyanakkor további iskolai szegregációs perek indítását helyzete kilátásba. 

A roma gyerekeket elkülönítetten oktató nyíregyházi görögkatolikus iskola ügyéről itt írtunk korábban.