Megvan a kilenc gyakorlóiskola listája

2015.04.22. 14:51 Módosítva: 2015.04.22. 16:03

Szerda este az Index kérdésére az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága közölte annak a kilenc gyakorlóiskolának a nevét, amelyeknek a fenntartását átvenné az állam a felsőoktatási intézményektől.

 • Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola
 • Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma
 • Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája
 • Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
 • Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron)
 • Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola
 • Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény)
 • Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola”

Az Emmi a 25-ből összesen 9 gyakorlóiskola fenntartását venné el az egyetemektől. 

A győri Öveges-iskolában 450 gyermek tanul. A következő évfolyamban két első osztályt indítanak 32-32 diákkal. A tanári kar 35 pedagógusból áll. Az intézmény régóta gyakorlóhelye a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tanuló pedagógusjelölteknek, írja a Kisalföld.

A felsőoktatási államtitkárság az egyetem vezetésének küldött levélben azt javasolta, hogy az iskola kerüljön át az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg-központhoz (Klik). A hírek hallatára a szülői munkaközösség fórumon és a Facebookon is tiltakozott az iskola fenntartóváltása ellen.

Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese az Indexnek azt mondta: ragaszkodnak a gyakorlóiskolához, az egyetem mindenképpen szeretné megtartani az intézményt, hiszen a pedagógusképzés fontos szakmai műhelyéről van szó. Az egyetemnek van lehetősége arra, hogy ne fogadja el a felsőoktatási államtitkárság által felajánlott lehetőséget az iskola klikes fenntartásba adására, mondta az oktatási rektorhelyettes.

A kedd délutánra összehívott győri fórumon hangzott el, hogy a szintén a Nyugat-magyarországi Egyetem fenntartásában lévő, soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskolának is felkínálták a lehetőséget a fenntartóváltásra. A fórumon az hangzott el, hogy a soproni erdészeti szakközépiskola várhatóan kiszakad az egyetem kötelékéből, és a Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt folytatja a munkát.

Az ELTE nem érintett

Az ELTE sajtóirodája az Index kérdésére azt válaszolta: az egyetem nem kapott olyan jelzést a felsőoktatási államtitkárságtól, hogy a gyakorlóiskoláinak fenntartását a Klik átvenné. Az ELTE-hez tartozik az Apáczai-, a Trefort-, és a Radnóti Miklós gyakorlógimnázium is.

Ezt az információt Cseh Sándor megerősítette az Indexnek. Miután nagyon kevés erdészeti szakközépiskolai tanárjelölt van, a szakközépiskola már nem töltötte be gyakorlóiskolai funkcióját. Az Emmi eleve azt ajánlotta fel, hogy az iskola szakmai profilja miatt a földművelésügyi tárca fenntartásába kerüljön.

A lista több nevét is nyilvánosságra hozó Cink kedden írta meg, hogy a Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskoláját is át akarja venni a Klebelsberg-központ. A felsőoktatási államtitkárság az iskolának azt írta: az intézmény működése nem hatékony, túl sok a vezető tanár és kevés a hallgató.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az Indexnek azt válaszolta: felmérték az ország összes gyakorlóiskoláját, amelyek az egyetemek és főiskolák fenntartásában maradtak. Kilenc intézménynél látták úgy, hogy a gyakorlóiskola „nem támogatja” az egyetemi, főiskolai pedagógusképzést.

A tárca problémája az volt többek közt, hogy az érintett iskolákban szerintük nem oktat elég szakmai gyakorlaton lévő pedagógushallgató, márpedig ez lenne a gyakorló iskolák célja.

Egyik gyakorlóiskola sem szűnik meg, de ezeknek az iskoláknak felajánlják, hogy az egyetemektől átveszi őket a Klik. Az Emmi szerint "a lépés nem okozna komoly változást". A miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie erről.  "Addig minden érintett felsőoktatási intézmény véleményezi az államtitkárság kezdeményezését, és a döntést ennek figyelembe vételével – az intézményekkel lefolytatott egyeztetés után – hozza majd meg a tárca" - írta az Emmi.

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének 25 iskola tagja. Ezekben az iskolákban 18 ezer diák tanul. Az iskolákban 1719 pedagógus tanít, akik közül 786 szakvezető. Az egyetemek fenntartásában ezenkívül több gyakorlóóvoda is van.   • Tippek
 • Bankszámla