Maradhat a Péterfyben a fekete ruhás ápolónő

2015.04.22. 08:30 Módosítva: 2015.04.22. 08:32

A Népszabadság úgy értesült, hogy folytathatja munkáját a Péterfy Sándor utcai kórházban az az ápolónő, aki a túlterheltség és az elmaradt pénzek miatt korábban fekete ruhában akart dolgozni menni, hogy így tiltakozzon helyzete ellen. Ezt a kórház vezetése nem engedte meg neki, ezért  Sándor Mária azonnali hatállyal felmondott, majd visszavonta azt. Az ápolónő az RTL Klub híradójában mesélte el a helyzetét, példáját azután többen követték, más kórházakban a nővérek fekete szalaggal vagy fekete pólóban tiltakoztak helyzetük miatt. 

A lap szerint a kedd délelőtti munkaügyi egyeztetésre Sándor Mária a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökével, Kiss Lászlóval és Szabó Imre jogásszal érkezett. A kórház menedzsmentjével folytatott tárgyaláson az a megállapodás született, hogy az újszülött-intenzív osztályon dolgozó nővér folytathatja a munkát.

A lap Kiss Lászlótól megtudta, hogy a fekete ruhás akció szombaton utcai demonstrációval folytatódik, a Normafához hívnak mindenkit délelőtt 10 órára egy fekete ruhás sétára.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az ATV-nek a hét elején elismerte, hogy vannak ki nem fizetett túlórapénzek. Mint mondta, ezeket valahogy megpróbálják kifizetni, ezért egyeztetést kezdenek az orvosi kamarával és a szakszervezetekkel, hogy „folyamatossá tudják tenni ezeknek a béreknek a kifizetését”.