Egymilliárd forinttal nem tud elszámolni egy gödöllői ügyvéd

2015.04.23. 11:24

Ügyvédi visszaélés, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség azzal az ügyvéddel szemben, aki több, mint negyven ügyfelét károsította meg. A kár eléri az egymilliárd forintot.

Az ügyvéd Gödöllőn működtette az ügyvédi irodáját. 2011-től kezdve az ügyfelektől ügyvédi letétként átvett összegeket nem a célra fordította, egész egyszerűen lenyúlta. A letét összege eltérő volt: volt, aki adásvételi szerződés vételárát, volt, aki adótartozását, volt, aki alapítvány létrehozásához szükséges pénzösszeget vagy vállalkozása folytatásához szükséges biztosítékot helyezte ügyvédi letétbe. 1-15 millió forintig terjedő összegeket vett át letétként és lopott el.

Az ügyvéd 2012-ben és 2013-ban több személytől vett át 3-150 millió forintig terjedő összegeket azzal az ígérettel, hogy pénzüket ingatlanbefektetésekkel megforgatva magas hozamot biztosít nekik. Biztosítékként több esetben színlelt letéti szerződést készített ügyfeleinek a befektetési célra átvett pénzről. Később, amikor nem tudta kifizetni a korábban ígért magas hozamokat, sőt a neki átadott pénzt sem tudta visszafizetni, azért, hogy ügyfeleit megnyugtassa, hamis adásvételi szerződéseket készített, és az azokban szereplő ingatlanokat színleg jelzáloggal terhelte az ügyfelei javára.

A sikkasztásoknak és a csalásoknak 48 sértettje van. Az ügyvéd még akkor is folytatta tevékenységét, hogy az ügyvédi kamara felfüggesztette működését. Erről természetesen nem számolt be ügyfeleinek. A férfi háziőrizetben van.