G. Fodor megvédte Habonyt, de nekiugrott a KDNP-nek

2015.04.23. 08:01

Súlyos nap ez a csütörtök. Amíg Orbán Viktor és felesége a Story magazinban árul el erősen píárszagú kulisszatitkokat az életükről, addig a jobboldal fenegyereke, a századvéges politikai gondolkodó, G. Fodor Gábor a Heti Válaszban erősíti meg a nagyérdeműt, hogy a kormányfőnél nincs frankóbb ember a grundon, és össze kellene már fognia újra a jobboldalnak.

G. Fodor főbb állításai, tanácsai, gondolatai:

  • Orbánnak állandóan jár az agya. 
  • Orbán az egyetlen potens szereplő a magyar közéletben, sokszor bizonyította, hogy képes megújulni.
  • Forduljunk a politikusok felé megértéssel!
  • Képzeljük el, hogy őket is gyakran kétségek gyötrik. (Mármint a politikusokat.)
  • Az „elittel harcoló” kormány most olyan, mintha maga lenne az elit. És ez a probléma, ezért erősödik a Jobbik is.
  • G. Fodor nekiment a KDNP-nek is, nem először mostanában. Olyanokat mond a KDNP-ről, hogy – idézem – néha az embernek az a benyomása, mintha Semjénék rohamléptekkel tartanának az eszdéeszesedés irányába". 

Amikor a Heti Válasz újságírója felveti, hogy az arrogancia vagy a pökhendiség nem éppen Semjén, hanem más kormányzati figurák sajátja, akkor G. Fodor rávágja: tudja, hogy a riporter Lázár Jánosra, Rogán Antalra, Szijjártó Péterre és Habony Árpádra gondol. De aztán rögtön meg is védi Habonyékat, mondván: nélkülük nem győzött volna a Fidesz, ezek az emberek ma is „0-24-ben tettre készek, óriási a teherbíró képességük és szellemileg élesek”, és szolgálják az ügyet. Ez azért is érdekes kijelentés G. Fodortól, mert Habony Árpádról éppen Orbán állítja azt, hogy nem dolgozik tanácsadóként neki. Vagy igen, de ingyen, a fene se érti ezt.

G. Fodor szerint illúzió azt gondolni, hogy ha Habonyékat lecserélnék, akkor visszatérne a Fideszbe a lélek. Az a lélek, ami a békemenetes Bencsik András szerint elveszett a pártból.

G. Fodor tudja, hogy a jobboldali értelmiség egy része haraggal gondol rá, de szerinte „azoknak, akik a jobboldalon a leghangosabban fújták a passzátszelet ellenem, az életmódként értett polgári világ a fontos”. „Az zavarja őket, hogy a kormány nem felfelé, hanem a lentiek felé tekint ” – mondja. 

Mindezek után furcsa, hogy amikor arról kérdezik, hogy mégis mi a megoldás, G. Fodor azt mondja: meg kell erősíteni az összetartozás-tudatot a jobboldalon. Tehát mindenkinek össze kell borulnia.

Ki gondolta volna, hogy G. Fodor tanult a hibáiból, tessék csak követni a példáját:

Ha úgy tetszik észhez kell térnünk. Én örülök annak a pofonnak, ami nekem jutott. Pökhendi módon nem mértem fel, mit okozhat a lelkekben, hogy épp a Magyar Narancsban nevezem politikai terméknek a polgári Magyarországot. Nagy mellény helyett kijózanodást javaslok.