Ilyen rémes állapotban van a jövő szuperkórházának épülete

2015.04.23. 12:16

A Drone Media Studio drónról filmezte le a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületét. Az Indexhez eljuttatott film alapján nem lesz olcsó mulatság ebből romhalmazból felépíteni Budapest új szuperkórházát. 

Drónról az üresen kongó pszichiátria

Tarlós István főpolgármester április elején úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy ő és a kerületi polgármesterek többsége azt az ötletet támogatja, hogy az OPNI helyén legyen a kormány által tervezett egészségügyi központ. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap viszont arról beszélt, hogy szerinte ki kell kérni a budapestiek véleményét arról, hogy hol legyen a tervezett 1000-1500 ágyas fővárosi szuperkórház. Így a jövőben akár népszavazás is lehet róla, nálunk viszont már ma gombot nyomhat!

Az OPNI legyen az új szuperkórház?

Az OPNI épületének felújítása és kibővítése az előzetes becslések szerint 30-40 milliárd forintba kerülne. És nagy kérdés, hogy a közel 150 éves egykori lipótmezei tébolyda épülete mennyiben lenne alkalmas egy modern kórház feladatainak ellátására. Márcsak azért is, mert már a mentőautóval való megközelítése is problémákba ütközhet: az épület a kétsávos, forgalmas Hűvösvölgyi úton fekszik. 

Az Emmi asztalán ugyanakkor több terv is hever, az új szuperkórház helyszíneként már felmerült a Déli pályaudvar, a Nagyvárad tér, a Megyeri híd környéke, a Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása is.

Mint ismert, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője február elején jelentette be, hogy úgy döntöttek: szükség van egy új, nagy fővárosi kórházra. Budapesti kórházvezetők és egészségügyi szakemberek akkor az Indexnek azt mondták: nagy szükség lenne egy új kórházra Budapesten.