Taxisokat toboroznak mentősnek

2015.04.23. 07:41
Rossz hír: nincs mindig elég mentős. Jó hír: van viszont sok taxis, aki önként, karitatív módon beáll helyettesíteni, ha kell.

Ezúton kérjük az önkéntes mentő gépkocsivezetői szolgálatra jelentkező kollégákat, hogy 2015. április 26-án 15 órakor legyenek kedvesek megjelenni az egyeztetésen a Markó utcai OMSZ központ dísztermében. Tisztelettel a Vezetőség

– ez az e-mail járt körbe a City taxisok között a napokban. Egyikük küldte tovább lapunknak, hogy ilyen szomorú a helyzet, hogy a mentősök már a taxisok között toboroznak sofőröket.

Mint megtudtuk, a City taxinál egy volt mentős szervezi az önkénteseket. Száger Péter elmondta, hogy körülbelül negyvenen jelentkeztek arra a nyolcszor nyolc órás tanfolyamra, ami szükséges ahhoz, hogy szükség esetén helyettesíteni tudják a mentősöket.

Gyõrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megerősítette lapunknak, hogy a mentők a fejlesztések mellett a személyi állomány feltöltésére, szakemberek alkalmazására is nagy súlyt fektetnek, ezért az Országos Mentőszolgálat szívesen fogadja a mentőmunka iránt érdeklődőket, a hivatás gyakorlását vállalókat. 

Közölte: az Országos Mentőszolgálat munkaerőigénye dinamikusan, szinte napról napra változó adat, de nyugodtan mondható, hogy aki kedvet érez ehhez a hivatáshoz és megfelel valamelyik munkakör jelentkezési feltételeinek, adja be jelentkezését a területi mentőszervezetnél, hiszen ha azonnal nincs is helyben szabad státusz, üresedéskor kiértesítik.

Ha megfelel, jöhet

A jogszabályok és az Országos Mentőszolgálat szabályzatai egyaránt lehetővé teszik önkéntesek foglalkoztatását. Eddig is voltak rá példák (orvos, mentőápoló, stb.) hogy valaki a segítő feladatot nem javadalmazásért, hanem önkéntes felajánlásként vállalta. 

Győrfi elmondása szerint az egyik, személyszállítással foglalkozó cég dolgozóinak csoportja kereste meg őket hasonló szándékkal. Amennyiben a jelentkező megfelel a követelményeknek  (erkölcsi bizonyítvány, B, vagy optimális esetben C kategóriás jogosítvány, érettségi bizonyítvány, gyakorlati tapasztalat), akkor egészségügyi alapképzésben részesítik és foglalkoztatásának nincs akadálya.