Az MSZP-s nők kiborultak Gyurcsányon

2015.04.24. 10:59
Provokatív, támadó hangvételű levelet írt a DK vezetőinek az MSZP nőtagozata, tudta meg az Index. A szocialista asszonyok azt sérelmezik, hogy Gyurcsány Ferenc a tapolcai kampány hajrájában korrupcióval vádolta az MSZP-t egy interjúban. A levélben odáig mennek, hogy Gyurcsány elnökként is kárt okozott az MSZP-nek.

Emlékeznek még Gyurcsány Ferenc pár héttel ezelőtti Figyelő-interjújára, amelyben az MSZP korrupciós érintettségéről, illetve Puch László és Simicska Lajos szoros kapcsolatáról beszélt? Az MSZP-ben már akkor nagy vihart kavart, hogy a DK elnöke a tapolcai kampány véghajrájában szapulja egykori pártját, amellyel ráadásul közös jelöltet indít.

HUS 4700
Fotó: Huszti István

„Árulás”, „szándékosan árt a jelöltnek”, Orbán kottájából játszika Jobbikot erősíti – ilyen mondatok hangzottak el háttérben magukat mérvadónak nevező szocialista politikusoktól, akik legfőképp az interjú időzítésén értetlenkedtek.

Nyilvánosan azonban épp a kampány miatt senki nem reagált, Tóbiás József pártelnök, illetve az interjúban emlegetett Puch László volt pártpénztárnok is elhárította a kérdéseket.

Az MSZP nőtagozata levelét megírta

Az MSZP nőtagozata azonban nem hagyta annyiban a dolgot. Az Index birtokába került egy levél, amelyet a nőtagozat elnöksége múlt héten a DK elnökségének küldött. A nőtagozatot amúgy az a Gurmai Zita vezeti, aki az MSZP országos elnökségének is tagja, vagyis a levélben foglaltak nem állnak messze a pártvezetés álláspontjától.

A levélben a nőtagozat rögtön a Figyelő-interjúval indít, amelynek „sem motivációját, sem az időzítését nem értik. 

A cikkben leírtak minimum megkérdőjelezhetőek, de azt kell, hogy mondjuk inkább feleslegesek és sajnálatunkra, meglehetősen gyanúsak.

A másfél oldalas levélben a szocialista nők hosszan értetlenkednek, hogy miért egy közös kampány közepén „a DK és az MSZP közös jelöltjének esélyeivel mit sem törődve adta Gyurcsány ezt az interjút, amelynek igazságtartalma finoman szólva is kétséges. A nőtagozat azt sem érti, miért nem személyesen tisztázta a dolgot az érintettekkel, vagy miért nem tett feljelentést annak idején.

A provokatív hangvételű levélben a nőtagozat azt állapítja meg, hogy Gyurcsánynak szerintük nem sikerült túllépnie azon a korszakon, amikor Gyurcsány vezette az MSZP-t. A korszakról amúgy ilyen hangnemben ír a nőtagozat, figyeljék csak:

Ez a korszak sajnos nem illeszkedik szervesen pártunk múltjába, és a keletkezett kárt közösen kellett kezelnünk a közösségünk és még inkább szavazóink érdekében.

Nem akarja felvenni a kesztyűt a DK

A nőtagozat a DK elnökségi tagjaitól igazából arra vár választ, hogy egyetértenek-e az interjú tartalmával és időzítésével, támogatták-e Gyurcsányt az interjú publikálásban. A nőtagozat azt is kérdezi, kell-e ezek után változtatni a szövetségi stratégián, amely pártjaink között működik”. (Itt finoman megjegyeznénk, hogy Tóbiás pártelnök a különállás stratégiáját hirdette meg tavaly októberben, aztán többször közös jelöltet állított a DK-val.)

DK-s forrásainktól megtudtuk, hogy az elnökség megkapta a levelet múlt héten, eddig nem válaszolt rá, és nem is fog rá válaszolni semmit. Egy ilyen levélváltás ugyanis a DK-s vezetők szerint csak mélyítené a vitát.