Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Tíz szuperzongorát vásárol a kormány

2015.04.24. 21:52

Tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány. A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek. A határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, valamint az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon 764 millió 54 ezer forint rendelkezésre állásáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetési fejezetében. A pénzt július 15-ig kell előteremteni.

BoganyiZongora11
Fotó: Mohai Balázs

Az Index tavaly számolt be róla, hogy a Zeneakadémián zárás után mutatták meg Orbán Viktornak és a fél kormánynak azt a csodazongorát, amelynek fejlesztését a Magyar Nemzeti Bank is támogatja. A miniszterelnököt és feleségét, Lévai Anikót éjszaka, az üres Zeneakadémia Nagytermében látta vendégül a Zengafons Kft., amely az Új Széchenyi Tervből tavaly több mint százmilliós támogatást kapott az államtól a „Magyar Zongora” nevű pályázaton.

A hangszer különlegessége többe között a speciális húrokban és a különleges dizájnban keresendő. Jelenleg még a hangzását tökéletesítik, a nagyközönség előtt januárban mutatják majd be. A Zengafons Kft. egyébként arra kapta a pályázati pénzt, hogy kifejlesszenek egy olyan hangszert, amely világra szóló újdonság a hangszeriparban, és egyben „újraéleszti a magyar hangszergyártást”.

A Zengafons Kft.-t 2012-ben alapították, és Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezetése alatt, valamint részben Járai Zsigmond feleségének, Kis Mariannának tulajdonában áll. Az cég 126 millió forint uniós pénzt nyert az Új Széchenyi Tervből, és a 60 milliós önrészhez a Magyar Nemzeti Banktól kaptak pénzt.