Kövér megvédett egy vagyonos fideszest

DSZZS20150425011
2015.04.25. 14:02

Éves közgyűlést tart szombaton a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPPE) a fővárosban. Tudják, ez a szervezet szokta évértékelőre hívni Orbán Viktort.

A mostani rendezvényen azonban nem Orbán, hanem Kövér László mondott beszédet, és több önkritikus megjegyzést is tett.

Néhány fontosabb mondat, amelyet kiemeltünk az MTI szokatlanul hosszú tudósításából:

  • Végiggondolt, kiérlelt és kommunikációs szempontból is előkészített döntések sorát kell megvalósítani, ez a kormány teendője. Ebben lehet és kell bírálni a kabinetet, hogy ezt még a mai napig nem tudta megvalósítani, ahogy e téren a Fideszt is lehet kritizálni.
  • A történelemben kevés nagyobb siker volt, mint az elmúlt négy év.
  • Nem akarja azt mondani, hogy nem követtek el hibákat, akár a közösségben, akár ő, akár Orbán Viktor vagy minisztertársai vagy fideszes politikusok. Ezeket nem akarja mentegetni, azokból a tanulságokat le kell vonni.
  • Nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy a hisztéria- és pánikkeltésben a polgári közösség mértékadó értelmisége élen jár, mert akkor "végünk van"
  • Utalva a vasárnapi zárva tartásra, azt mondta: amit tesznek, nem hirtelen felindulásból teszik, és nem azért, mert kellett valami gumicsontot lökni a KDNP-nek, hogy örüljenek végre. Az intézkedés mögött társadalmi és gazdasági megfontolások vannak.

Kövér a rendezvényen beszélt egy vagyonos fideszes politikusról, de nem nevezte meg, kire gondol. Választék pedig akad bőven, hiszen az elmúlt időszakban Lázár János, Rogán Antal és Szijjártó Péter is magyarázkodni kényszerült egy hirtelen feltűnő vagyontárgy miatt.

Szóval Kövér azt mondta: van egy fideszes politikus, akiről kiderült, "bár relatíve fiatal, de van vagyona". Ellenőrizni lehet, a vagyonosodása jogszerű-e vagy sem, de ez senkit sem érdekel, és az a kiindulópont, hogy a megvádoltnak kell bizonyítani az ártatlanságát, és nem lehet - egy politikus pláne nem - tisztességes ember, ha vagyonos. 

Kövér László szerint, ha valaki 25 évvel a rendszerváltás után azt mondja, nem lehet tisztességes úton, tisztességes polgári vagyont szerezni, az súlyosabb kritikáját fogalmazza meg a rendszerváltásnak. Akkor az egész értelmetlen volt, amit csináltak – tette hozzá. 

A házelnök óvatosságot javasolt azon ügyekkel kapcsolatban is,

amelyek az ő táborukban a kevéssé tehetős emberek igazságérzetét, értékrendjét birizgálja.

Ha valaki azonban politikai hibát követ el, annak mennie kell – jelentette ki. Ugyanakkor nem szeretne oda eljutni, "ahová a fejlett Nyugat már régen vár bennünket", hogy a sajtó mondja meg ki követ el hibát és akit egyszer a sajtó "kinyír", annak vége a politikai életben.

Újra Balog az elnök

Balog Zoltánt választotta újra elnökévé a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 2015. április 25-én, szombaton, Budapesten megtartott tisztújító közgyűlésén - közölte az Egyesület.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendes közgyűlésén megválasztotta új tisztségviselőit. A közgyűlés az egyesület elnökévé Balog Zoltánt, főtitkár-alelnökké Mészáros Lászlót, alelnökké Tordáné Petneházy Juditot választotta.

Az elnökség további tagjai: Bíró Ildikó, Hűvösvölgyi Ildikó, Náray-Szabó Gábor, Osztie Zoltán. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület tiszteletbeli elnökei és védnökei a szervezet korábbi vezetői: Granasztói György történész professzor és Martonyi János volt külügyminiszter. A védnökök állandó tanácskozási jogú meghívottjai az elnökség és az Együttműködési Tanács üléseinek.