Áder nem megy el a moszkvai győzelem napi parádéra

D NOE20150217022
2015.04.27. 11:23

Mégsem fogadja el Áder János az orosz invitálást a győzelem napi ünnepségekre, helyette a moszkvai nagykövet képviseli Magyarországot a május 9-én esedékes  katonai parádén – írja az MTI.

A szovjet/orosz hadsereg erődemonstrációjától idén sok állam- és kormányfő marad távol, mivel ízléstelennek érzik azok előtt az egységek előtt tisztelegni, amelyek az elmúlt évben kulcsszerepet játszhattak a Krím annektálásában, a kelet-ukrajnai háborúban, netán a Malaysia Airlines polgári utasszállítójának lelövésében. 

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én mégis ellátogat Moszkvába, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére, jelezve: nem a II. világháború végére való emlékezéssel van baja. 

Az európai államfők, illetve kormányfők közül kizárólag az euroszkeptikus, valamint az oroszokkal hagyományosan szövetségesi viszonyt ápoló vezetők lesznek jelen a II. világháború végének 70. évfordulójának megünneplésén. Az amerikai követet helyretevő Miloš Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolić szerb államfő, a Putyintól bőkezű segélycsomagot kapó Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, az energia- és agrárügyi különutakon járó Robert Fico szlovák kormányfő, valamint a szintén egy nagylelkű hitel miatt hálás Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök jelezte, hogy Oroszországba utazik.  Oroszország ázsiai partnerei közül ott lesz a kínai, az indiai és a vietnami elnök, valamint Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Áder János – nyilván a kormánnyal egyeztetve – hosszasan gondolkodhatott azon, hogy mi lehet a kedvezőbb lépés: a keleti nyitást szimbolikusan is erősítő megjelenés vagy a paksi bővítéssel és ezer másik üggyel amúgy is felhergelt nyugati szövetségesek számára gesztusértékkel bíró szolidáris távolmaradás. Az elmúlt hetekben ugyanis többször is megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivataltól, mi Áder szándéka, de folyamatosan azt a kitérő választ kaptuk (legutóbb 2 óra 5 perccel a közlemény megjelentetése előtt), hogy

Tájékoztatjuk, hogy az ügyben még nem született döntés.