Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Zavarban a Fidesz: pár milliárdon bukhatják 2018-at

4O5A2429
2015.04.27. 08:08
A falusi polgármesterek lecsökkentett fizetésének is köze lehet a Fidesz időközi választási vereségéhez. A Fideszben legalábbis többen bizonyítva látják, hogy azért fordultak el tőlük tömegesen a falvakban, mert az amúgy kormánypárthoz közel álló településvezetők lelkesedését elvette a drasztikusan lecsökkentett fizetés. A Fidesz ezért emelni fogja az általa megvágott béreket, csak még nem találták ki, milyen formában és mennyivel.

Megdöbbentő összefüggésre figyeltek fel a Fideszben, amikor a veszprémi és tapolcai időközi választások eredményeit elemezték. 

A kormányoldal a legjobban azokon a településeken esett vissza, ahol eddig a legerősebb volt: a falvakban. 

Míg a Veszprém környéki kistelepüléseken a Fidesz tavaly áprilisban 52 százalékkal simán lenyomta a 19 százalékot gyűjtő baloldalt, az idén februárban 36-35 lett az arány. Tapolca és Ajka környékén is érzékeny a veszteség: tavaly tavasszal a Fidesz még 49-26-ra nyerte a százalékversenyt a Jobbik előtt, most áprilisban 39-39-es döntetlen lett a meccs vége. Emlékezetes, ha a falvakban pár száz szavazattal többet gyűjtött volna a Fidesz, most a kormánypárt ünnepelhetné a mandátumot.

Ezt a jelentős változást nem egyszerűen az országos hangulat változásának számlájára írni, mert a falusi szavazók hosszú ideje a Fidesz bázisának számítottak, és ezt általában nem befolyásolták az országos ingadozások. Az utóbbi időben ráadásul nem történtek olyan kormányzati intézkedések, amelyek jelentősen változtattak volna a kistelepülések életén. Egyet kivéve: lecsökkentették a polgármesteri fizetéseket. Az Index információi szerint ezért a fideszesek közül sokan egyértelmű összefüggést látnak a párt népszerűségesése és a közigazgatási átalakítás keretében hozott takarékossági intézkedés között.

Azt feltételezik, hogy a falusi szavazók szimpátiáját alapvetően befolyásoló polgármesterek továbbra is jobboldaliak maradtak, tavaly október óta azonban elvesztették a lelkesedésüket. A Fidesz által megszavazott törvény szerint ugyanis a kistelepüléseken a polgármesterek már alig kereshetnek többet a minimálbér összegénél. A polgármesterek aktivitásának elvesztése pedig valószínűleg komolyan kihat az ott élő szavazókra.

A falusi polgármester minimálbéren él

A Fidesz 2012-ben döntött arról, hogy új szabályok szerint lehet majd 2014-től díjazni a települések vezetőit. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az 1500 fő fölötti települések és a 10 ezer fő fölötti városok vezetői valamivel többet vihetnek haza, de az 1500 fő alatti települések polgármesterei kevesebbet kereshetnek.

Az 500 fő alatti falvak polgármesterei az új szabályok szerint maximum 149 575 forintot vihetnek haza havonta a korábbi 300 ezer helyett. (Az összehasonlítást megnehezíti, hogy korábban sávosan állapítottak meg a béreket és más lakosságszámok alapján.) Sok faluban ez azt eredményezte, hogy a polgármester minimálbér-közeli összeget keres, néhol alig visz többet haza, mint egy közmunkás. 

 

A problémát elsősorban a sok falut képviselő fideszes képviselők érzékelhették (a megyei lapok előszeretettel foglalkoznak a problémával), nem is véletlen, hogy a fideszes Boldog István egy egyszerű béremeléssel javítana a helyzeten. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei képviselő már márciusban benyújtott egy javaslatot a parlamentnek arról, hogy a falusi polgármesterek fizetését 224 370 forintra kellene emelni, és a többi településvezetőt is nagyobb pénzzel kellene díjazni. 

A polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat  

– írta indoklásában Boldog István, aki a részletekről nem kívánt nyilatkozni. Korábban a Fidesz azzal indokolta a fizetéscsökkentést, hogy a kormányhivatalok megalakulásával, az iskolák állami átvételével jelentősen csökkentek az önkormányzati feladatok a falvakban. Boldog javaslata 3200 önkormányzatból 2266 polgármestert érintene kedvezőbben, és 2,5 milliárd forintos többletköltséggel járna, mint arról beszámoltunk.

A javaslatból azonban ebben a formájában aligha lesz törvény. A lassú törvénykezésről nem épp híres mostani parlament még tárgysorozatba se vette azt, a Fidesz-frakció sajtóosztálya pedig ezt írta az Indexnek:

A Fidesz-frakció a szóban forgó kérdést már korábban tárgyalta, akkor sem támogatta és most sem támogatja Boldog István javaslatát. 

Fizetésemelés azért lesz

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bérek végleg a mostani szinten maradnak. Egy fideszes vezetőtől úgy tudjuk, hogy komolyan vizsgálják a kérdést, és jelenleg azon ötletelnek, hogy lehetne pluszpénzt juttatni elsősorban a kistelepülési vezetőknek. 

A szimpla béremelés azért lenne visszás, mert könnyen érhetné a vád a Fideszt, hogy azért csökkentette le a polgármesterek pénzét, hogy elvegyék a kedvet az indulóktól. És egy választás utáni béremeléssel könnyen átverve érezhetnék magukat a jelöltek. Erről korábban már Orbán Viktor is beszélt a parlamentben.

A miniszterelnök az LMP-s Schiffer András azonnali kérdésére tavaly novemberben azt mondta, ha megemelnék a kistelepülések polgármestereinek pénzét,

kiváltaná azt a gyanút, és nem is nagyon tudnánk védekezni ezzel szemben, hogy egy előre jól megkomponált átverésről van szó.

Az időközi választások tapasztalatai alapján a Fidesz újraértékelte a helyzetet, és igyekszik javítani a falusi polgármesterek problémáján. Az alacsony bérezés ugyanis egy fideszes vezető véleménye szerint a 2018-as választási eredményt is veszélyeztetné.