Könnyeivel küszködve tartott sajtótájékoztatót Tóásó Előd

2015.04.27. 15:22

Magyarországra érkezett hétfő délután Tóásó Előd, aki fegyveres felkelés vádja miatt hat évet töltött börtönben Bolíviában.

A magyar–román kettős állampolgárságú Tóásó, akit megérkezésekor mások mellett édesapja és nővére is köszöntött, a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott sajtótájékoztatón visszautasította, hogy terrorizmus szándékával ment volna 2009-ben Bolíviába. A könnyeivel küszködő férfi egyben köszönetet mondott a Baptista Szeretetszolgálatnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak azért, hogy segítették a hazatérését. Azért nekik, mert mint azt megírtuk, a szeretetszolgálat a külügy segítségével gyakorlatilag kimenekítette őt Bolíviából. A külügy ideiglenes útlevelet adott neki, azt használta ahhoz, hogy kijöjjön az országból. 

Tóásó elmondta: legálisan, ám meglepetésszerűen hagyta el Bolíviát, azt követően, hogy a bolíviai hatóságok börtönbüntetésének letöltése után sem adták vissza az útlevelét. Az új úti okmányhoz a külügyi tárca segítette hozzá, illetve a Baptista Szeretetszolgálat szervezte meg a hazatérését.

érdésekre válaszolva kiutazását egyszerű kalandvággyal magyarázta. Azt mondta, weblapszerkesztés fejében felajánlották neki, hogy Bolíviába mehet, és örömmel élt az alkalommal, illetve egy filmforgatást készítettek elő. Mást nem is követett el - közölte.

Ugyanakkor a mai napig számtalan megválaszolatlan kérdés létezik az ügyében, ám reméli, hogy egy nap kiderül az igazság - mondta.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője szintén azt hangsúlyozta, hogy Tóásó legálisan hagyta el az országot. Ezt annál is inkább megtehette a külügyminisztérium által kibocsátott úti okmány segítségével, mert magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Bolíviába.

Felidézte, hogy a szeretetszolgálat immár tíz éve foglalkozik bajba került magyarok, a többi között elítéltek, betegek, fogyatékkal élők hazasegítésével, és már csaknem száz magyar állampolgárnak segítették a hazatérését.

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.