Újra összeült a parlament, amely a héten a vasárnapi boltbezárás legújabb szabályairól dönt, és megint nekifut az egyszer már leszavazott földtörvénynek. Orbán Viktort a sertésáfáról és Fazekas Sándor menesztéséről faggatták a képviselők, amire a kormányfő feltűnően rövid válaszokat adott. Napirend előtt az LMP cifraszűrt húzott, az MSZP a költségvetés miatt, Hoffmann Rózsa pedig a harmadik neműek miatt aggódott. A Jobbik ismertette a gazdaságpolitikai krédóját. Parlament percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőtől szerdáig ülésezik a héten a parlament. Hétfőn a szokásos interpellációkat és kérdéseket hallgathatjuk, lesz egy csomó vita a törvényjavaslatokról, de az igazi fénypont az azonnali kérdések órája lesz, amelyen részt kell vennie a miniszterelnöknek.

    Kedden a képviselők a világörökségi területekre is kiterjeszthetik az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartását, ugyanakkor a többi napon lehetővé tehetik, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. Szintén holnap szavaznak majd az állami földvagyonról szóló javaslatról, amelyhez két hete nem volt meg a kétharmados többség. A parlament emellett a héten tárgyalni kezdi a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

  • A parlament honlapján már szerepel néhány azonnali, amelyet feltesznek a képviselők Orbánnak. A címek alapján nehéz kitalálni a témákat, bár Gőgös Zoltán a sertésáfa adójának csökkentésére céloz nyilván, Lukács László György pedig az egészségügyről. De vajon Habony Árpádra és a körülötte lévő feszkóra rákérdez valaki? Vagy Fazekas Sándor menesztésére?

    • GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Miniszterelnök Úr! Miért nem akarják, hogy az alacsony jövedelműek legalább néha jól lakhassanak?
    • GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik), MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Kinek az érdeke?
    • SZÉL BERNADETT (LMP): Hány hibát tűr még el, Miniszterelnök Úr?
    • LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Negyven betegre egy ápoló jut. Ön szerint helyén való ez így?
    • Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Hogyan lett 20-ból 27? Mi jelentene valódi tehercsökkentést a magyar családok számára? 
  • Kövér László házelnök megnyitotta az ülést. Sajnos egy megemlékezéssel kezdünk: a pénteken elhunyt Kiss Róbert volt SZDSZ-es képviselőre emlékeznek egy perces néma felállással.

    A szolnoki születésű, jogász végzettségű politikus 54 éves volt. A rendszerváltáskor rövid ideig az MDF-ben politizált, majd belépett az SZDSZ-be. 1989 júniusában az SZDSZ-zöldek alapító tagja volt. Az 1990-es országgyűlési választásokon Pest megye 3. számú választókerületében képviselővé választották. 1994-ben listáról szerzett mandátumot. Az országgyűlés jegyzője is volt.

    A tavaly októberi választáson az Együtt–PM színeiben indult a baloldal polgármesterjelöltjeként Terézvárosban. Bár nem nyert, de önkormányzati képviselővé választották.

  • Az LMP-s Sallai R. Benedek olyan témakört választott, hogy a fal adja a másikat. Szent György-napra emlékezik, és egy durván mezőgazdasági eszmefuttatást ad elő. Vágóállat, vadhajtás, juhok legelése - ilyen szavak röpködnek. És mindehhez Sallai egy olyan viseletbe öltözött, hogy hirtelen nincs is elég szókincsünk meghatározni. (Egy olvasónk jelezte, cifraszűrnek hívják a ruhadarabot.) Ha jól értjük, ilyen szűrökben hajtják ki Szent György-napon az állatokat. Sallai amúgy Torgány Józsefhez hasonlította Fazekas Sándor minisztert, mert szerinte ugyanúgy elvesztette a kapcsolatot a valósággal.

    A vidékfejlesztési államtitkárnak mindenesetre tetszik Sallai viselete.

  • Ne akarják lóhalálában elfogadni a költségvetést! - vált témát Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. A szocialisták nagyon nem értenek azzal egyet, hogy nyáron elfogadják a 2016-os költségvetést, amely Tóbiás szerint amúgy "a leszakadás és lemaradás költségvetése".

    Az MSZP elnöke hosszan sorolja, hogy mi nincs benne a költségvetés eddig ismert tervezetében: egészségügyi, oktatási, szociális támogatás, minden előkerül, ami egy ellenzéki felszólásban kötelező.

    Legyen települési pótlék a kistelepüléseken

    - tesz egy konkrét javaslatot is Tóbiás. A felszólalás végén a trafiktörvényt és a vasárnapi boltbezárást is szóba hozza Tóbiás. Az MSZP szerint vissza kellene vonni mindkét törvényt, de legalább "húzzák le a tapétát" a trafikok kirakatáról - céloz a kaposvári gyilkosságra.

  • Orbán Gábor NGM-államtitkár visszafogottan reagál, és elmagyarázza, hogy összesen 170 milliárd forint adócsökkenés várható jövőre. Méghozzá úgy, hogy a minisztériumok forrásai nem változnak 2015-höz képest. Nem ért egyet azzal, hogy a lemaradás költségvetése lenne a jövő évi. 

  • A KDNP-s Hoffmann Rózsa következik, de távolról sem a jelenlegi felsőoktatási helyzetről, netán a Raoul Wallenberg Iskola bezárásáról mondja el a véleményét. Ehelyett az Európa Tanács múlt heti üléséről számol be a parlamentnek.

    Mint megtudjuk, az ET elfogadott egy olyan ajánlást, amely megadja a tiszteletet azoknak, aki sem férfinak, sem nőnek nem vallják magukat. Nekik megengednék, hogy harmadik neműként jegyeztessék be magukat. Hoffmann ezen nagyon kiakadt, mert

    ez ellentmond a Teremtés rendjének.

    A szintén KDNP-s Rétvári Bence, az Emmi államtitkára nagyon egyetért, és gyönyörűen összerakott mondattal intézi el a dolgot.

    mindenkinek a magánéleti magánautonómiája, ki hogyan éli a magánéletét.

    Rétvári amúgy a kormány családpolitikájáról, családi adókedvezményről, családi pótlékról tart egy rövid propagandabeszédet.

  • Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is a költségvetésről beszél, amely pár napon belül a parlament elé kerül.

    Jó hír, hogy ez az adócsökkentés költségvetése.

    Rogán szerint azért jó, hogy nyáron elfogadják, mert így nem lehet azt mondani, hogy nem kiszámítható a helyzet, bőven lesz ideje mindenkinek felkészülni. Tóbiás felszólalására annyit reagál, hogy 2006-ban a szocialisták is elfogadtak egy költségvetést, "csak az az adóemelésé volt".

    Rogán szerint a legfontosabb, hogy csökkenni fog a személyi jövedelemadó, jobban járnak a családok, plusz kedvezményeket kapnak a kétgyermekes családok.

    Ha ezek mellé tesszük a rezsicsökkentést, kiviláglik a filozófia, amit képviselünk.

    Több pénz marad az embereknél, ez a lényeg Rogán szerint. aki munkából tartja el a családját, egyet lépjen előre! - jelenti ki. Megígéri, hogy minél alacsonyabbra kívánják csökkenteni az szja-kulcsot.

  • Korai lenne még a fő számokról beszélnünk - veszi át a szót Orbán Gábor NGM-államtitkár, aki mélyen egyetért Rogánnal. (Fő számok alatt azt értjük, hogy mekkora bevételre, kiadásra, hiányra, növekedésre számít egy kormány.) Szerinte is a tervezhetőség miatt fontos még a tavaszi ülésszakban elfogadni a költségvetést, május 13-án már szeretnék benyújtani - igaz, arról senki nem beszél, hogy az elmúlt években akkor ez miért nem volt így, és miért csak ősz végén tárgyalta a parlament a büdzsét.

  • Mit eredményezhet a tehetségtelen kormányzás? - ezzel a címmel szólal fel Volner János, a Jobbik alelnöke. A Fidesz-kritika mellett azonban hangsúlyosabb elem, hogy Volner - a párt néppártosodásának szellemével - ismerteti a Jobbik gazdaságpolitikai alapelveit. Ilyeneket tudunk meg:

    • A Jobbik nem tőkeellenes párt.
    • A Jobbik kormányra kerülése esetén biztonságot fog nyújtani a gazdaságban
    • Az egykulcsos adórendszert felváltó, a családi adókedvezményeket kiszélesítő adórendszert szeretnénk.
    • A Jobbik különbséget tesz multi és multi között. A Jobbik csak "az országot lerabló kereskedelmi multikat" nem szereti.
  • Kell ahhoz magabiztosság, hogy valaki három évvel a választás előtt a jelenlegi kormánykoalíció eredményeivel kampányoljon - válaszol L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár. Szerinte Volner olyan eredményekre büszke, olyan dolgokat tekint példamutatónak, amelyeket az Orbán-kormány ért el. L. Simon szerint

    a Jobbik nem megfontolt politikával, hanem idegengyűlölettel szerzett ismertséget magának eddig.

  • véget értek ugyanis a napirend előtti felszólalások.  A napirenddel kapcsolatos szavazások után a képviselők megszavazták magát a napirendet is. 

  • Következnek az interpellációk. 120 percben - hiszen tavasz óta csak kéthetente hangozhatnak el. Az MSZP-s Hiller István a felsőoktatási átalakításról kérdez. Hiller szerint a kormány csorbítja a felsőoktatás évszázados autonómiáját, ennek legjobb példája a konzisztóriumi rendszer, amely gyakorlatilag teljesen megköti a rektorok kezét.

    A rektorok egyetlen feladata már csak az marad, hogy protokollárisan felvegyék a rektori láncot?

    Hiller tudni szeretné, hogy a kormány miért gondolja azt, hogy ha csökkentik az autonómiát, jobb lesz a színvonal.

    Rétvári Bence Emmi-államtitkár kevés olyan jogszabálytervezet van, amely annyi egyeztetésen esett át, mint a felsőoktatási stratégia. Rétvári szerint a kancellárok és a konzisztóriumok nem akadályozzák, hanem ellenkezőleg, segítik a rektorokat - igaz, ők jogosítványokat is kapnak a gazdasági döntéseknél. Így nem feltétlenül a rektoroknak kell pénzügyi kérdésekkel foglalkozni.

    Hiller nem fogadja el a választ, ahogy szerinte azok a hallgatók sem, akik "nem örömükben" tüntettek az utcán. A parlament viszont elfogadta a választ.

  • Ahelyett, hogy letettek volna a nemzeti parkok földjeinek megszerzéséről, újabb trükkökkel igyekeznek jóllakatni a fideszes haverok földéhségét? - teszi fel a kérdést a jobbikos Magyar Zoltán. A téma az állami földvagyonról szóló törvényjavaslat, amelyről holnap szavaz újra a parlament, hiszen múltkor nem volt meg a kétharmad, még a benyújtó Fazekas miniszter is véletlenül ellene szavazott. Most viszont kivették a javaslatból a kétharmados elemeket, vagyis garantáltan meglesz a többség. Miért hagyták figyelmen kívül a szakmai szervezetek véleményét? - kérdezi.

    Bitay Nándor államtitkár inkorrektnek tartja a jobbikos képviselőt, mert többek között vele is egyeztettek erről az elmúlt napokban. Abban állapodtak meg, hogy a nemzeti parkok átvételén kívül mindent támogatni tud, a jobbikos most mégis nekiront a teljes törvényjavaslatnak. Az államtitkár nem érti, ha a jobbikos kérésére kivették a kétharmados részeket, miért probléma most, hogy a kormányoldal él a feles többségével.

    Nincs meglepetés, a képviselő nem fogadja el az államtitkári választ, a parlament igen.

  • Az EU-s pénzekről kérdezi a Miniszterelnökséget az LMP-s Schmuck Erzsébet. Szerinte annyira rossz a szabályozás, hogy valódi teljesítmény nélkül, a fideszes holdudvarhoz tartozókhoz kerülhetnek a támogatások. A kontraszelekció a "törleszkedőket támogatja", az uniós források felhasználásának negyede korrupciógyanús. Ezt a képviselő szerint már az EU is felismerte. Lesz-e változás? - kérdezi a minisztertől.

    Lázár János azzal kezdi, hogy Schmuckot "a felkészültségéről, higgadtságáról" jegyezte meg, "ez a felszólalás ellentmond ennek". Lázár szerint 19 hibás pályázat volt a 43 ezerből, emiatt nem szabad megbélyegezni vállalkozások ezreit. 

    Schmuck szerint nem ilyen "icike-picike" a probléma, különben nem kezdeményezte volna Lázár, hogy tanulmányozzák a külföldi közbeszerzési gyakorlatokat. Nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

  • Elhallgattunk egy kormányzati öninterpellációt az elmúlt percekben, de nyugalom, semmilyen hírértékű történésről nem maradtak le. Következik viszont a jobbikos Sneider Tamás, akik a tűzoltókat megillető elismerés miatt vonja felelősségre a kormányt. Szerinte a tűzoltók megbecsültségét az is bizonyítja, hogy "lánglovagoknak" nevezzük őket. A kormány mégsem ismeri el őket megfelelően, elvették a korkedvezményes nyugdíjukat, sőt az identitásukat is (a katasztrófavédelem alá sorolták be őket).

    Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint a kormány által kidolgozott életpályamodellel emelkedni fog a tűzoltók bére. 50 százalékkal összesen.

    Sneider azért nem fogadja el a választ, mert a tűzoltók is biológiai lények, és hiába emelik "akár ötezer százalékkal is" a fizetésüket, 65 évesen nem tud felmenni a tizedikre. A parlament elfogadja a választ.

  • A Fidesz ráront az oktatási rendszerre - vág bele a közepébe az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki több dologgal is illusztrálja ezt:

    • 15 éves informatikai tankönyv a tankönyvkínálatban
    • közmunkások osztják el a tankönyveket, de marad a központosítás
    • az egyetemeket tévhitek és babonák alapján faragják újra
    • újabb szakokat zárnak be.

    "Önöknek fogalmuk sincs arról, hogy hogyan alakult át az emberek információszerzése. Tényleg elhiszik, hogy az állam képes minden tudást megadni a következő 40 évre?" - mondja a képviselő.

    Ez a tudásválság politikája, amelyet tudatosan mélyítenek

    - foglalja össze Kunhalmi, aki arra kíváncsi, hogy tervezi-e a kormány, hogy felülvizsgálja az oktatáspolitikáját.

    Rétvári Bence államtitkár szerint Kunhalmi az online-lapok szalagcímeit sorolta fel, ami nem szerencsés szerinte. Ennek ellenére szalagcímekkel válaszol Rétvári, aki szerint a szocialista korszakban:

    • 18 ezer pedagógust elbocsátottak
    • tehetséggondozásra szánt összegeket 100 millióval csökkentették
    • elvették a tanároktól a 13. havi fizetést.

    Rétvári konkrétabb választ is ad. Például éveken belül nem lesz informatika tankönyv, hanem a közoktatási portálra töltik fel a tananyagot.

    Kunhalmi nem fogadja el a választ, a parlament persze igen.

  • így tán sosem tudjuk meg, hogy fejezte be azt a mondatot, hogy 

    ne csak a trafikokról vegyék le a fóliát, hanem...

  • a TeSzedd! mozgalomról.

    Annyit árulunk el, hogy bár igazi kérdés sem volt, a képviselő elfogadta a kormányzati választ.

  • Önt is érdekli, hogy a parlamenti faliújságra milyen szórólapok kerülnek, mivel lehet megfogni a képviselőket? Íme

    • Fodrászat
    • Nyári indiántábor (!)
    • Darshan jóga, női jóga
    • Pilates
    • Villanyszerelés
    • Jogsegélyszolgálat
  • Ismét egy fideszes öninterpelláció, a fideszes Vigh László, a szóismétlők bajnokságába is benevezhetne ezzel a "kérdéssel" 

    Zalaegerszeg és Zala megye - A vidék fejlődésének kulcsa a vidéki városok fejlődése.

    Naná, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett modern városok programról van szó.

  • Akkor ezt nézze meg!

    A fenébe is, nem volt nálam a saját telefonom, hogy jó éles képet csináljak. Na, mindegy. Mert az nem rendkívüli, ha én...

    Posted by Sallai Róbert Benedek on 2015. április 27.
  • A Raoul Wallenberg iskola bezárásáról kérdez az MSZP-s Kiss László. A történet előzményeit itt olvashatja. Rétvári Bence ugyanazt ismétli, amelyet múlt héten Balog Zoltán miniszter már említett.  Vagyis az nem kérdés, hogy költözni kell, azt a szülők is elfogadják, hiszen a jelenlegi épület a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának a része, és a továbbiakban szüksége van az intézménynek rá. Az, hogy az iskola együtt tudjon költözni és együtt tudjon maradni, erős a kormányzati szándék.

    Kiss László a Neptun utcai iskola bezárásáról is kérdez, de arról nem beszél Rétvári. Ezért nem fogadja el a választ a képviselő, de az Országgyűlés igen.

  • Még mindig káoszt vél felfedezni a tankönyvpiacon a Jobbik. Dúró Dóra szerint a tankönyvek hemzsegnek a hibáktól, és problémás, hogy az iskolák csak az állam által összeállított csomagokat választhatják. "Elrettentő példaként" Dúró felidézi, hogy a kilencedikes irodalomkönyvben Szőcs Géza volt kulturális államtitkár portréja és gondolatai szerepelnek. A jobbikos képviselő szerint olyan tankönyvpiacra van szükség, ahol az állam meghatározó szereplő, de új szabályozás kell. 

    Rétvári Bence államtitkár szerint a tankönyvek árai csökkentek, és soha ennyi szakember nem vett részt a tankönyvfejlesztésben, mint most. Szerinte eddig előfordulhatott, hogy egy hibát - a jelzések ellenére - tíz évig nem javítottak ki egy tankönyvben. Most viszont fordult a kocka, gyorsabb a korrekció. Informatikából meg még gyorsabb lesz a fejlesztés, hiszen nem is lesz tankönyv, hanem a közoktatási portálon szerepel majd a tananyag. 

  • Hol tartanak az egészségügyi megállapodások? - kérdezi az MSZP-s Szakács László, aki a februárban induló megyei tanácskozások eredményeiről érdeklődik. Mint azt mi is megírtuk, a kórházi, egészségügyi vezetőknek minden megyében meg kell egyezniük, hogy alakítják át az ellátást, hogy osztják el a pénzt. Sajtóinformációk szerint 13 megyének van tárgyalásra alkalmas javaslata, de még messze a megoldás. Szakács szerint érvényesült az az elv, hogy ha nem tudsz valamit megoldani, akkor hozz létre egy bizottságot.

    A kormány pedig 21 bizottságot hozott létre.

    Mikor lesz végleges döntés? - kérdezi a képviselő.

    Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint az egészségügyben különösen fontos elv, hogy "kétszer mérj, egyszer vágj". Ezért nem szabad számon kérni, hogy megyei egyeztetések vannak, nem pedig központi diktátumok. Szakács nem fogadja el a választ, a parlament igen.

  • Szándékosan sérti meg a rendőrség az intézkedési kötelességét akkor, amikor nem lép fel a lomizásból élő szabadcsapatokkal szemben? - kérdezi a jobbikos Szilágyi György. A képviselő bosszankodik, hogy a rendőrség semmit nem tesz azokkal, aki széttúrják a lomtalanított tárgyakat és egymással versengve szerveznek őrségeket.

    A tavasz nemcsak a természet megújulásáról ismerhető fel, hanem a lomtalanításról is

    - köszöni meg a probléma felvetését Pogácsás Tibor államtitkár. Szerinte is hatékonyan fel kell lépni azokkal, akik megsértik a szabályokat, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy minden lomtalanításhoz rendőrt állítsunk.

    A jobbikos képviselő nem fogadja el a választ, mert szerinte a rendőröknek meg kell jelenniük ott, ahol lomtalanítanak, és be kell tartatniuk a törvényeket. A parlament persze elfogadja a választ.

  • Jönnek az azonnali kérdek, jön Orbán Viktor. Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes kezdi, aki a sertéshús áfájának csökkentéséről kérdezi a miniszterelnököt. Gőgös szerint komoly piaci torzítást okoz, hogy csak egy termék áfáját csökkenti a kormány. Legyen olcsóbb a tej is - javasolja Gőgös.

    Orbán egy mondattal intézi el:

    a kormány benyújtja a költségvetést, ezeket a kérdéseket akkor át lehet beszélni.

  • Gőgös Zoltán meghökkenten veti fel, hogy ennél tartalmasabb válaszra számított. Az MSZP-s remélte, hogy Orbán meggyőzni, hogy nem Mészáros Lőrinc érdekeltségei miatt csökkentik kizárólag a sertésáfát.

    Orbán a válaszában keményebben fogalmaz:

    Hátrább az agarakkal. Önök áfa-magatartása hipkrita, arcpirító. Olyan áfát akarnak csökkenteni, amelyet önök emeltek.

  • A Jobbik arról faggatja Orbánt, hogy miért küldött Magyarország 150 katonát az Iszlám Állam ellen. Ennek hátteréről itt olvashat.

    Orbán Viktor ismét nem nyújtja hosszúra a választ.

    Ezt a vitát a parlament lefolytatta, az előterjesztést 70 százalékkal megszavazta.

    Gyöngyösi Márton sérelmezi a rövid választ, amely szerinte nem méltó Magyarország miniszterelnökéhez.

    Orbán erre sem ragál valami hosszan:

    A képviselő amerikafóbiájával nem tudok mit kezdeni. A parlament döntött, a kormány a döntéssel egyetértett. Az ügyet ezzel a parlament lezárta.

  • Az LMP-s Szél Bernadett még nem Orbán Viktort kérdezi, hanem Szijjártó Pétert. "Újjáalakult a bankárkormány?" - kérdezi provokatívan. Szél arra kíváncsi, hogy miért járnak kormányzati vezetpk olyan sokat Svájcba, mi dolguk van ott. Az LMP társelnöke szerint érthetetlen, hogy miért az a Nagy István lett a svájci nagykövet, aki arról híresült el, hogy egy libanoni bank vezetője volt, és állítólag Mr. Arábiaként hívják a Fideszben.

    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is - Orbánhoz hasonlóan - feltűnően rövid választ ad. A miniszter szerint Nagy István kitűnő diplomata, és jól ellátja a feladatát. Szél a nagykövet életrajzát is szeretné megkapni, ezt Szijjártó megígéri neki.