Orbán: Napirenden kell tartani a halálbüntetést

DSOKI20150428115
2015.04.28. 12:31

Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert szükség van az elrettentésre – idézte a Bama.hu Orbán Viktort, aki kedden Pécsen járt. A kormányfő azért utazott a Baranya megyei székhelyre, hogy megállapodást kössön Páva Zsolt fideszes polgármesterrel a kormány Modern városok programjának Pécsre vonatkozó részéről. 

A halálbüntetés nem kérdés

A halálbüntetés kérdését napirenden lehet tartani, ennél többet azonban az Európa Tanács tagjaként Magyarország nem tehet. Az Európai Emberi Jogi Egyezmény (hatodik kiegészítő jegyzőkönyve) ugyanis kifejezetten tiltja a halálbüntetést:

  • A halálbüntetést el kell törölni. Senkit sem lehet halálbüntetésre ítélni, sem kivégezni.

Az élethez való jogot Magyarország 2011-ben elfogadott alaptörvénye is az ember elidegeníthetetlen jogának ismeri el.

A kormány a tudósítások szerint egy konkrét ígéretet tett Pécsnek, és az erről szóló megállapodást ma alá is írták: 2016-ban megkezdődik az M6-os továbbépítése a horvát határig, és az M60-ast is megépítik. Emellett arra is utalt, hogy a kormány pénzt ad a szabadidőközpont az aquapark összevont fejlesztésére.

A kormány becsületbeli ügynek tekinti, hogy sikeres várossá tegye Pécset, miután az önkormányzati választáson nagy bizalmat kapott a polgármester és a képviselő-testület – idézte az MTI Orbánt, aki szerint szinte példátlanul nagy bizalmat kapott a polgármester által vezetett csapat a legutóbbi önkormányzati választáson, ezt a kormány meg akarja hálálni, és sikeres várossá akarja tenni Pécset.

E folyamatban az egyik legfontosabb lépésként említette, hogy átvállalták a város tartozásait.

Orbán civilek előtt arról is beszélt, hogy a második kormányzati ciklus nehezebb, mint az első: „már minden a mi felelősségünk, a jó dolgok és a rosszak is. Az elsőben még hivatkozhatunk arra, hogy úgy vettük át az országot, ahogyan átvettük és próbáljuk megjavítani.” Ebből adódóan 2018-as választás is nehezebb lesz, mint az előző.

„Bírni fogjuk a támadásokat, nem fogunk meghátrálni. Meglátják, mire eljön a 2018-as év, Magyarországon nem lesz olyan munkaképes ember, akinek ne adódna munkalehetőség. El fogjuk érni a teljes foglalkoztatottságot” – mondta a kormányfő.

Orbánt nem csak helyi ügyekről kérdezték. Az Index arra volt kíváncsi, hogy miért változott a véleménye a paksi bővítés részleteinek nyilvánosságáról: 2008-ban még puccsnak nevezte, hogy a kormány eltitkolta volna azokat, míg kormányra kerülve maga is mindent titkosított. A kormányfő válaszát hamarosan külön videón láthatják.

A háza előtti tüntetések betiltásával kapcsolatos kérdésre úgy reagált, hogy híve a szólásszabadságnak, és támogatja a gyülekezési jog szabad gyakorlását, de ez nem lehetetlenítheti el mások életét, márpedig az ő és a szomszédai esetében ez a helyzet.

A Bama.hu beszámolója szerint a látogatással egy időben a „Civilek és az Együtt maroknyi csoportja” élőlánccal tüntetett a kormány ellen.  • Tippek
  • Bankszámla