Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Vesztegetés a vád Kiss Szilárddal szemben

2015.04.28. 08:26

Vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség a pénzintézet egykori vezetőjével, G. Imrével, Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozóval és az egykori moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséjával, Kiss Szilárddal szemben – írta a Magyar Nemzet.

Kisst január 15-én tartóztatták le. (Sorozatunkat az agrárattasé ügyeiről itt, itt, és itt olvashatja.) Az üzletember pozíciója továbbra sem tisztázott, a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium miniszteri biztosnak is nevezte őt, a tárcavezető később tagadta a kinevezést. A vád szerint Kiss egyik üzleti érdekeltsége félmilliárd forint kölcsönt vett fel 2010-ben, 1,2 milliárdos fedezettel. A cég azonban nem tudott megfelelően törleszteni, két év múlva a tartozás már 600 millió forint volt.

A kölcsönt adó takarékszövetkezet a követelést ekkor a fedezetekkel együtt egy másik takarékszövetkezetnek engedményezte. Erről értesülve Kiss rávette Sz. Gyulát, hogy a banki tartozást szerezze meg áron alul. Sz. Gyula a megállapodás szerint 335 ezer euróért vette meg a tartozást a takarékszövetkezettől, emellé 135 ezer euró „kenőpénzt” ígért a pénzintézet vezetőjének, cserébe azért, hogy a takarékszövetkezet ne is próbálja meg kielégíteni a követelést a hitelnél nagyobb értékű fedezetből.

Így a takarékszövetkezet a tartozás visszaszerzése helyett áron alul értékesítette a követelést. Az ügyészség szerint G. Imre minősített vesztegetés elfogadásával, Sz. Gyula és Kiss Szilárd minősített vesztegetéssel vádolható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?