Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Európa Tanács: Orbán negatívan áll az emberi jogokhoz

2015.04.29. 18:05
Rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető "populista trend" miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán kiadott közleményében. Szerinte Orbán Viktor halálbüntetésről szóló kijelentése összeegyeztethetetlen az európai értékekkel.

"A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent" - írt közleményében Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz.

"A nyilvános konzultáció fontos eszköz a demokratikus társadalmakban, ám a Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le" - írta.

Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, és amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket. Arra kérte a kormányt, hogy fogadja meg az általa megfogalmazott ajánlásokat, és a migráció kérdésében az emberi jogokat jobban középpontba állító megközelítést alkalmazzon.

Orbán Viktor kedden Pécsett beszélt az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben arról, hogy a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani. A kijelentés utáni reakciókról ebben a cikkünkben olvashat.