Három éven át egy spájzba zárták 11 éves lányukat

2015.04.29. 13:30

Eljárás indult egy kislétai pár ellen, akik legalább egy, de lehet, hogy három éven át egy 2 négyzetméteres, spájzból átalakított helyiségbe zárták 11 éves lányukat, írja a Zsaru magazin cikke alapján a Police.hu.

A kislány úgy szabadult ki, hogy a korábban spájzként szolgáló helyiség kis ablakán keresztül vizet kért egy arrajárótól, aki egy másfél literes palackot akart neki beadni, de a kislány azt válaszolta, hogy az nem jó, mert akkor az anyja rájön, hogy valakivel szóba állt. A falubeli április közepén értesítette a családvédelmi szolgálatot, ők pedig a rendőrséget.

A kislányt kórházba szállították, ahol az orvosi vizsgálat kiderítette, hogy korához képest alultáplált, mindössze 21 kiló - ez egy 6-7 éves gyerek átlagos súlyát jelenti. Rendőrségi meghallgatásán azt állította, hogy három éve rendszeresen bezárják, mert az anyja haragszik rá. Először csak éjszakára csukták rá az ajtót, majd egy idő után már délután is.

A 2 négyzetméteres, fűtetlen és világítás nélküli helyiség berendezése mindössze egy matrac és egy bili volt.

Az öt gyermeket nevelő pár nem értette, hogy bűncselekményt követtek el. Az apa a rendőrségen azt állította, hogy azért zárják be rendszeresen a kislányt, mert szerintük, ha egyedül marad otthon, kárt tesz magában vagy a ház berendezésében. Az anya pedig azt mondta, hogy tavaly március óta zárják be a lányt, mióta kivették az iskolából magántanulónak. Állítása szerint a gyerek kezelhetetlen, lopott az iskolából, feleselt a tanárainak, ezért alkalmazták ezt a nevelési módszert. A rendőrség szerint az iskolai lopás mindössze annyi volt, hogy a feltehetően éhes kislány elvette az egyik osztálytársa szendvicsét. 

Az anya azt is felrótta a lányának, hogy bepisil, ugyanakkor zárkájában sem vécé, sem folyóvíz nem volt. A megtelt bili tartalmát pedig a lánynak kellett kiöntenie az apró ablakon át a szomszédos üres telekre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség 18 év alatti személy ellen, annak sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettével gyanúsítja a szülőket, akik szabadlábon védekeznek. Másik négy gyermeküket, egy 17 éves és egy 6 éves fiút, valamint egy 15 éves és egy 12 kislányt az eljárás idejére ideiglenesen kiemelték a családból és egy lakásotthonban helyezték el. A kiszabadított kislányt egy nyíregyházi kórházban ápolják.  • Tippek
  • Árfolyam