Hülyét csinált magából a kormány halálbüntetés-ügyben

2015.04.30. 16:41
A kormánynak nincs eldöntött terve a halálbüntetésről, ezért kell róla beszélni az emberekkel - mondta Lázár János. Orbán Viktor nem tervezi a halálbüntetés bevezetését - mondta Lázár János. Ugyanazon a sajtótájékoztatón. Ritkán látni élő egyenes adásban a kormánytól olyan bohózatot, mint amilyet most a halálbüntetés bevezetésének lehetőségéről előadott.

A csütörtöki Kormányinfo-tájékoztató tetemes része szólt arról, hogy Lázár János meggyőzze az újságírókat, és a közvéleményt: vitatkozni kell a halálbüntetésről, meg kell tudni az emberek véleményét, utána lehet dönteni a kérdésben.

Majd ugyanezen a sajtótájékoztatón derült ki, hogy Lázár már most tudja, hogy az emberek halálbüntetést akarnak. Orbán Viktor viszont már megnyugtatta Európát, hogy nem tervezi a halálbüntetést.

Meg kell kérdezni az embereket...

De haladjunk időrendben. Ilyeneket hallottunk Lázártól a Kormányinfo elején:

  • Az EU nem utasíthat el semmilyen vitát, amely az emberek nehézségeiről, problémáiról szól.
  • Beszélni kell az emberekkel. Egyszerűbb erről a dologról beszélni, mint elfojtani a vitát.

Lázárnak több újságíró is megjegyezte, hogy a halálbüntetés bevezetése azt is jelentené, hogy kilépünk az EU-ból, és hogy miért kell beszélni az emberekkel halálbüntetésről, ha az úgysem vezethető be.

Lázár ezekre úgy felelt, hogy a párbeszéd fontos, és ő nem tudja előre az emberek véleményét. Ő maga "kifejezetten híve" a halálbüntetésnek, de ő csak egy a nyolcmillió választóból.

...bár tudjuk, mit akarnak az emberek...

Majd ezután saját magát megcáfolva közölte, hogy 

az emberek félnek és azt gondolják, hogy ha lenne halálbüntetés, akkor az elrettentené az embereket a bűncselekményektől.

A Népszabadság újságírójának azt ajánlotta, elviszi egy lakossági fórumára, hogy megbizonyosodjon erről.

... de mindegy, mert nem lesz halálbüntetés

Majd a tájékoztató végén jött a csattanó. Pontosabban egy közlemény a Miniszterelnökségi sajtóirodától. Ezt Lázár a papíron kapta meg, és azonnal fel is olvasta.

Eszerint Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, akit arról tájékoztatott, hogy

nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, egy vita van róla.

Ugyanezt közölte Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével, csütörtökön pedig délután Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét is tájékoztatta erről.

Martin Schulz is megerősítette

Lázár bejelentése után Martin Schulz is kiadott egy közleményt, amelyben megerősítette, hogy Orbán azt mondta neki: nem tervezi a halálbüntetést. "Orbán miniszterelnök út biztosította Martin Schulz elnököt arról, hogy a magyar kormánynak nincsenek olyan tervei, hogy lépéseket tegyen a halálbüntetés bevezetésére. Orbán miniszterelnök úr biztosította az elnököt arról is, hogy a magyar kormány tiszteletben fogja tartani és meg fogja becsülni az összes európai szerződést és jogszabályt" - áll a közleményben.

Vagyis a lényeg: Orbán azt mondta az európai vezetőknek, hogy vitatkozgatunk ugyan a halálbüntetésről, de nyugalom, bevezetni nem tervezi. Egy újságíró visszakérdezett, hogy akkor tehát Orbán nem tervezi a halálbüntetést, amiről épp vita készülődik itthon, mire Lázár visszakozott, hogy a kormánynak nincs kialakult terve, vitát akar a dologról.

Vagyis a kormány egy kétórás élőben közvetített rendezvényen önmaga ismerte be, hogy bizony azért dobták be a halálbüntetés-témát, mert tudják, hogy népszerű sokak körében. Bevezetni azonban nem fogják, mert annak komoly következményei lennének európai diplomáciai, így nyilván gazdasági szempontból is.