Lázár János Orbán érzékeny pontjain tapos

D NOE20130705033
2015.04.30. 07:47
Lázár János nem költene a focira. Nem tüntetné ki Csányi Sándort, „a legnagyobb uzsorást”. Elvárja, hogy el tudjon számolni a vagyonával a felcsúti Mészáros Lőrinc. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mostanában menetrendszerűen tesz olyan kijelentéseket, amelyek nem egyeznek Orbán Viktor véleményével. Az biztos, hogy a miniszterelnök nem örül neki, ha a szívügyeit piszkálják. Hogy engedheti meg ezt magának Lázár János? És mit akar ezzel elérni?

Fideszes politikustól ritkán hallunk olyan mondatokat, amelyek Orbán Viktor döntéseit kritizálják. Sőt, szinte soha. Kivéve, ha Lázár Jánosról van szó. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt időszakban több olyan belemenős nyilatkozatot tett, amelyet nehéz másként értékelni, minthogy szembemegy az Orbán Viktor, a kormány vagy a Fidesz által eddig képviselt állásponttal – legyen szó a profi sport állami támogatásáról, Csányi Sándorról vagy Mészáros Lőrincről.

Lázár János megnyilvánulásai és az újfajta imázsépítése az Index információja szerint már a miniszterelnök környezetének is szemet szúrt,  és egyre nagyobb értetlenkedéssel, sőt gyanakvással figyelik az újabb és újabb fellépéseket.

Több fideszes is azt mondta, hogy Lázár János, aki decemberben még egyetlen kritikus mondatért nekiment Pokorni Zoltánnak és Kövér Lászlónak, egyértelműen önálló arculatépítésbe kezdett az elmúlt hetekben.

A legnagyobb kormányzati portfólióval rendelkező miniszter rendszeresen ad interjúkat, vállal sajtótájékoztatókat, személyesen száll szembe a parlamentben az ellenzékkel, sőt márciusban elkezdte a Kormányinfo-sorozatot, amelyen kifulladásig kérdezhetik az újságírók bármilyen témában.

Fideszes, aki kritizálja Orbánt

Lázár ezeken a nyilvános szereplésein a fajsúlyos bejelentések mellett azt az arcát is megmutatja, amely alapvetően megkülönbözteti őt más fideszes politikusoktól. Ki meri mondani, ha nem ért egyet egy-egy orbáni döntéssel.

Bőven találunk példákat a közelmúltból:

  • Nem költene állami pénzt a focira. Az MSZP-s Heringes Anita nem közvetlenül erre irányuló kérdésére jelentette ki a parlamentben, hogy szerinte sem az államnak, sem az állami cégeknek nem kellene támogatniuk a profi sportklubokat. Merész kijelentés, mivel a kormány egyik deklarált célja volt 2010-ben, hogy a sportra szánt pénzek költségvetésen belüli aránya 1 százalék legyen. Azóta sorra újítják fel a stadionokat, Orbán Viktor pedig nem egyszer nyilatkozta, hogy még több pénzt fordítana a sportra.
  • Nem tüntetné ki Csányi Sándort. Az OTP elnök-vezérigazgatójának március 15-i kitüntetését bírálta az Indexnek adott interjújában. Lázárnak évek óta rossz a viszonya Csányival, az ország „legnagyobb uzsorásának” is nevezte őt. A mostani nyilatkozatban az volt a váratlan, hogy ezzel Orbán Viktor döntését is támadta a miniszter, hiszen a kormányfő döntött a kitüntetésről. Csányi is éppen ezzel vágott vissza a miniszternek, amikor jelezte: meglepődött, hogy Lázár János „most már nyíltan is bírálja Orbán Viktor döntéseit”.
  • Mészáros Lőrincnek el kell tudnia számolni a vagyonával.  Ezt Lázár mondta az Indexnek, amikor szóba került az interjúban a felcsúti polgármesternek, Orbán egyik közeli bizalmasának, a Puskás Akadémia vezetőjének vagyonosodása. Váratlan, hogy a vagyonnyilatkozata miatt támadott Mészárost a fideszes politikus nem vette védelmébe – ezzel mintegy ráerősítve a felcsúti vezetőt ért támadásokra. Mészáros felháborodottan vissza is szólt, hogy a vagyonnyilatkozata a valóságot tükrözi. 
  • Leadna az Orbán által rábízott feladatokból. Önkritikus mondatnak tűnhet elsőre, hogy Lázár maga is sokallja, milyen sok terület felügyelete tartozik a minisztériumához. Közigazgatás, EU-pénzek, vidékfejlesztés, Paks 2, rezsicsökkentés, hírszerzés, kutatás-fejlesztés, örökségvédelem – csak néhányat soroltunk fel a hatalmas portfóliájából. Lázár elismerte, hogy nehezen birkózik a sok feladattal, de ezzel együtt a felelősséget Orbán Viktorra hárította: „A miniszterelnök olyan ember, hogy ha valaki megold egy problémát, ad neki kettőt helyette.”

Megkérdeztük Lázár Jánost, megbeszélte-e a miniszterelnökkel a vitatott ügyeket, vagy utólag kapott-e valamilyen visszajelzést tőle, de egyelőre nem kaptunk választ az írásban feltett kérdéseinkre. 

Lázár János provokatív nyilatkozataiban viszont nagyon ügyel arra, hogy Orbán elsőségét ne kérdőjelezze meg. Korábban az Indexnek azt mondta,

elképzelhetetlennek tartja, hogy olyasmi derüljön ki Orbánról, ami megrendítheti az ő vagy a köz bizalmát. 

Fideszes forrásaink mégis úgy látják, hogy Lázár tudatosan támadja a kormányfő „érzékeny pontjait”, és ezzel építi magát a közvélemény előtt, hiszen az még a Lázárt kimondottan utáló ellenzékiek körében is szimpatikus lehet, ha a miniszterelnök költséges mániáját, az állami pénzzel felpumpált focit kritizálja.

Simicskának is volt a fociról különvéleménye

Akik közelről ismerik Orbán és környezetének viszonyát, Lázár futballra vonatkozó kijelentéseinél kapták fel igazán a fejüket. Az közismert, hogy Orbán focirajongó, de azt a hosszú ideje nyilvánosság előtt zajló Orbán–Simicska-háború ellenére is kevesen tudják, hogy régi barátjával is jelentős részben a focit érintő vita miatt romlott meg a kapcsolata.

Míg Orbán szinte naponta látogatott el a felcsúti stadion építéséhez, Simicska nem volt hajlandó jelentősebb összeggel támogatni a beruházást. A Közgép később is csak a Puskás Akadémiát szponzorálta. Álláspontjához az egyre erélyesebb kérések ellenére is tartotta magát, el is párolgott a három évtizedes barátság. Az eset ismeretében Lázár nyilvánvalóan tisztában volt azzal, mit válthat ki a „főnökben”, ha nyilvánosan kétségbe vonja a focipénzek hasznosságát. Forrásaink szerint kizárt, hogy a miniszter nem szándékosan hozakodott elő a saját (Orbánéval homlokegyenest szemben álló) futballfinanszírozási ötletével,

szerintük ez személyes támadás volt.

Az évek óta közszájon forgó pletykák miatt legalább ugyanilyen súlyú mélyütésként értékelhető Mészáros Lőrinc vagyonának firtatása is. 

Szintén szándékosan, stratégiai megfontolásból kritizálja Lázár Csányi Sándort, akivel Orbán jelenleg annyira jóban van, hogy a Csányi Alapítvány tízéves születésnapjára a feleségével együtt látogatott el. A Figyelő, amely múlt héten a Csányi–Lázár-konfliktussal foglalkozott, azt írta, hogy nem személyes ellenszenv miatt, hanem teljesen tudatosan támadja az ország legbefolyásosabb üzletemberét, annak ellenére, hogy a miniszterelnök óvja ettől a konfliktustól.

Ám mivel Lázár hatékony miniszter, Orbán eltűri a különvéleményét Csányival kapcsolatban. A lap egyik forrása szerint Lázár azért kritizálja Csányit, mert előre szeretné jelezni, hogy neki nem tetszik az a helyzet, amikor „üzletemberek, üzleti körök a politikusokat végrehajtói szerepre korlátozzák”. Ez közvetve Orbán kritikája is persze.

Mi Lázár célja a különvéleményekkel?

Több fideszes is azt mondta, hogy nem szabad Lázár nyilatkozatát Orbán elleni támadásként értelmezni, és a miniszterelnök nem is értelmezi így. Szerintük Lázár különvéleményeinek két oka lehet.

Egyrészt az elmúlt egy évben rengeteg konfliktust vállaló, és abban megkopott Lázár így szeretné újjáépíteni a róla kialakult képet. Másrészt így szeretné jelezni a közvélemény számára is, hogy bár megkérdőjelezhetetlenül Orbán embere,

de több dologban is máshogy képzeli a kormányzást.

Ám nincsenek kevesen azok sem a pártelitben, akik azt szűrték le Lázár önálló imázsépítési törekvéséből, hogy

egy esetleges Orbán utáni korszakra készül.

Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter posztján ő tűnik a legbeágyazottabb vezetőnek, egyre kevésbé elképzelhetetlen egy olyan forgatókönyv, amelyben neki osztják a feláldozható szerepét. Sokan úgy vélik, ha Orbán nem tud megbirkózni a kormány és a Fidesz támogatottságának esésével, drasztikus változtatásokra lesz szüksége. Egy forrásunk azt mondta: egy hiteles újrahangoláshoz kevés lesz a kormányközeli Napi Gazdaságban megszondázott személycsere a földművelési tárca élén.