Vádat emeltek a zagyvaszántói azbesztes bontási hulladék miatt

2015.04.30. 09:28 Módosítva: 2015.04.30. 09:38

Több ezer tonna mérgező bontási hulladék hátrahagyásáért kell felelnie egy budapesti vállalkozásnak, amely a hatósági előírások megszegésével bontott el Zagyvaszántón egy általa megvásárolt ipartelepet, közölte a Heves Megyei Főügyészség. A bontás után több ezer tonna azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen, ami veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét. A Hatvani Járási Ügyészség most a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat a cég 31 éves ügyvezetőjével szemben.

A budapesti kft. 2011 szeptemberében vásárolta meg a felszámolás alatt álló zagyvaszántói azbesztcement-gyárat. A vádlott tudta, hogy a telepen veszélyes hulladék van. Tudta, hogy az üzemben korábban azbesztet dolgoztak fel, illetve a terület bejárásakor látta a pakuratároló medencét, melyben nagy mennyiségű olajszármazék volt.

Egy 2012 februárjában elvégzett környezeti állapotvizsgálat is megerősítette, hogy a területen azbesztpala lerakat van, és az ott tárolt gázolaj potenciális környezeti veszélyforrást jelent. Mindezek ellenére a vádlott cége úgy fogott a gyár lebontásához, hogy mindenben figyelmen kívül hagyták az építésügyi hatóság határozatában, és a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásában előírt rendelkezéseket.

Az alvállalkozók által elvégzett, a hulladékfém kinyerését célzó munkálatok után az azbeszt tartalmú palát, az eternitcsöveket és az egyéb építési törmeléket összekeverték, majd a 18 947 köbméternyi hulladékot kezeletlenül a területen hagyták. A pakuratárolóban lévő anyagot - annak ártalmatlaníttatása nélkül - ismeretlen helyre szállíttatták.

Az ügyvezető által irányított vállalkozás a hulladékról nem vezetett nyilvántartást és jelentési kötelezettségének sem tett eleget, így többszörösen megsértette a környezetvédelmi jogszabályokat is.

A Hatvani Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cégvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, és határozott időre tiltsa el a gazdasági társaságok vezetésétől.

A hulladék szabályszerű kezelése és elszállíttatása sok pénzbe kerül. Az ügyben intézkedett  a z az illetékes közigazgatási hatóság, ami megelőlegezte a jelentős költségeket is. A vádlott által vezetett kft-vel szemben 8,7 millió forint környezetvédelmi bírságot szabtak ki. 

A lőrinci azbesztszennyezésről már hónapok óta cikkezik a média. Először az RTL Klub készített riportot a helyszínen, később szintén ők  beszéltek  egy azbesztózisos beteggel, György Zsolttal, aki tavaly decemberben belehalt a betegségébe.