Szervezés = 0, műsor = 0, sebesség = 0

DSC 0061
2015.05.02. 11:06 Módosítva: 2015.05.02. 11:07

Hiába száguldozott a Forma–1 két sztárpilótája, Kimi Räikkönen és David Coulthard pénteken Budapest belvárosában, még a versenyautósport legnagyobb hazai szerelmesei között is sokan csalódottan távoztak a III. Nagy Futam helyszínéről a rossz szervezés, és az alulbecsült létszámú, kordonok közé szorult tömeg miatt.

Tömeg egy zsebkendőnyi helyen

Péntek esti cikkünk óta folyamatosan jönnek a panaszkodó levelek, amikben olvasóink szinte szóról szóra ugyanazt írják: a kordonnal elkerített részeken nehézkesen haladt a tömeg, mobil felüljárók híján pedig lincshangulat közeli állapot alakultak ki a kijáratoknál. A legtöbb panasz a felújított Várkert Bazárban berendezett VIP-részleg és a bedugult Lánchíd környéke közötti különbség miatt érkezett.

Enikő, aki saját bevallása szerint imádja a versenyautókat, így fakadt ki:

Nagyon sajnálom, hogy ez a rendezvény nem a családoknak, vagy a Forma-1-rajongóknak szólt. Ennyi embertömeget egy zsebkendőnyi helyre beszorítani nagy hozzá nem értés. A Bazárban tartózkodó VIP emberek szórakoztatása és a flancuk kiszolgálása volt a legfőbb feladat. Köszönöm, hogy elmondhattam a véleményem, és sajnálom azt a sok kisbabás családot, akiket állat módjára bezártak.

Viktor az esemény Facebook-oldalán panaszkodott:

Szervezés = 0, műsor = 0, sebesség = 0. Arra azért kíváncsi lennék, ha jött volna egy kis vihar, hány ember törte volna össze magát, mert ez a helyszín botrányosra sikeredett. Az egész várkert bazár lezárva, az Erzsébet hídtól jövőkkel megkerültették az egész Várat.

Nita is majdnem 3 órát kóválygott a budai oldalon, ahol a kordont csak 5 percre nyitották meg az egyre feszültebb tömeg előtt:

Volt egy kis anyázás. Aztán amikor átjutottam kiderült, hogy pont olyan helyre tették a kijáratot, hogy szemközt egy 2 m széles járdára terelték a népet, bónusz kocsmaterasz akadállyal. Profi szervezés, gratulálok! Csak a nézőkre nem gondoltak, a Várkert bazár mélygarázsból viszont nagyon szépen engedték ki az autókat.

NFterkep
Fotó: Hungaroring Sport Zrt.

Lökdösődés, sírás, pánik, bunkó biztonsági őrök

A szervezők szerint nem volt semmi probléma

Megkérdeztük a történtekről a III. Nagy Futam fő szervezőjét, a Hungaroring Sport Zrt.-t is, ezt a választ kaptuk:

A helyszín kiválasztásakor jó néhány szempontot mérlegeltünk. Egyrészt nyilván fontos volt, hogy látványos legyen és Budapest jó hírét vigye (jó néhány külföldi  tévétársaság is részt vett az eseményen, többek között a CNN, az orosz és a cseh nemzeti tévétársaság, az egyik osztrák kereskedelmi csatorna), másrészt a fonódó villamoshálózat építését és az útfelbontásokat is figyelembe kellett vennünk. 

Kompromisszumokat kötöttünk. Az egyik az volt, hogy a pálya közepét lezártuk – onnan csak bizonyos időszakonként, zsilipelve tudtuk kiengedni a nézőket. A Nagy Futam térképét több mint egy hónappal az esemény előtt nyilvánossá tettük, amelyen látni lehetett, hogy a „pályánk” zárt pálya lesz, a helyszínen pedig a hangosbemondó többször is figyelmeztette a nézőket, hogy aki a zárt területre belép, az utóbb csak meghatározott időközönként tud távozni.

A rendezvény során végig a biztonság volt számunkra a legfontosabb szempont. 

A biztonsági terv elkészítésekor úgy választottuk ki a négy fontos áteresztési pontot (Clark Ádám tér, Halász utca, Jégverem utca, Döbrentei tér), hogy hova várjuk a legnagyobb tömegeket.

Az utolsó másfél órában, amikor azt tapasztaltuk, hogy az emberek elkezdtek türelmetlenné válni (nyilván azért, mert a Formula–1-es és WTCC-pilóták már lefutották a maguk körét és a betétprogramok zajlottak), megszakítottuk a programot egy extra megnyitás kedvéért a Döbrentei térnél (a bemutató több mint húsz percet állt emiatt), azért, hogy az emberek biztonságosan el tudják hagyni a helyszínt.

A belső területen (és a külsőn is) folyamatosan orvosi felügyeletet biztosítottunk (természetesen üzemelt büfé és voltak mobil WC-k is). A rendezvény során a biztonsági szolgálat szorosan együttműködött a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a mentőszolgálattal, éppen annak érdekében, hogy egy esetleges rendkívüli esemény miatt azonnal le tudjuk állítani a versenyt. Ilyen azonban nem történt. A hozzánk beérkezett visszajelzések alapján pedig elenyésző volt azok száma, akiknek ez bármilyen problémát okozott.

Dániel ezt írta:

A gyerekek sírtak, fáradtak voltak. A programok nagyon jók voltak, de a szervezőt elszámoltatnám. 

Kriszti meg sem várta akarta várni a műsor végét, de hiába akart korábban távozni a helyszínről, nem sikerült neki: négy átmeneti kordonnyitásról is lekésett.

A biztonsági őrök kifejezetten bunkók voltak. Mellettünk egy hölgy, aki nem is néző volt, hanem a kordonon belül lakott, és ment volna a dolgára, próbált érdeklődni a biztonsági főnöknél, aki annyit bírt odavetni, hogy "Most mit csináljak hölgyem, bontsam le a pályát???" Mások arra panaszkodtak, hogy a vonatukat késik le emiatt, ki fogja kifizetni a jegyet? Az, hogy egy szórakoztató rendezvény helyszínét órákig nem lehet elhagyni, felháborító és veszélyes. Én előző este több helyen is megnéztem a programot, sehol nem jelezték, hogy nem lesz átjárás biztosítva.

Gábor csapdában érezte magát egy síró kisgyerekkel és egy türelmes nagyobbal a tömeg közepén, reménytelen messzeségben a hidaktól:

Egyre feszültebb lett a hangulat, a sok kijutni akaró ember kiabálni, lökdösődni kezdett. Sok kisgyerekes család volt ott, babakocsikkal is. Többen rosszullétre, fáradságra panaszkodtak. Mondanom sem kell, mentőnek is esélytelen lett volna megközelítenie az embereket. Eszembe jutottak a tömeges pánikból kialakuló életveszélyes helyzetek, nagyon benne volt a katasztrófa lehetősége ebben a napban. Félelmetes volt a nyomakodó, ideges emberek, a síró kicsik és türelmetlen, segítséget agresszívan visszautasító biztonságiak által keltett hangulat. Szerencse, hogy nem jött vihar.

Másik olvasónk viszont nem a tömeg, hanem a korgó gyomra és az elszállt szendvicsárak miatt volt kiakadva:

Be voltunk zárva 17.15-ig, így kénytelen voltam a három gyereknek 1.500.-Ft/db áron venni húsos szendvicset!

"Rohadtul nem való ilyen helyre kisgyerek!!!!"

Sok olvasónk viszont nem a III. Nagy Futam szervezőire haragudott, hanem azokra a családokra, akik kisgyerekkel jöttek ki egy olyan rendezvényre, ahol sejteni lehetett, hogy nagy tömeg várható. Krisztina még a kutyásokat is leszidta:

Rohadtul nem értem, hogy pici babával, 2-3 éves gyerekkel miért kell kijönni, plusz kutyával, akik megijednek a hangos autóktól, repülőktől??? Azért ez felelőtlenség a szülőktől!! Én is eltudtam intézni hogy otthon maradjon a kisgyerekem ,mert egy ilyen eseményre teljesen felesleges kivinni!!! Tömeg, hangoskodás, rohadtul nem való ilyen helyre kisgyerek!!!!  

Dávid sem érti a hőbörgőket:

Én is be voltam zárva, a különbség annyi hogy én tudtam, hogy be leszek zárva. Megnéztem a kiírást és a hozzárendelt térképe, megkérdeztem a szervező biztonságiakat. AKI ERRE KÉPTELEN AZ MAGÁR VESSEN, NE A SZERVEZŐKRE! 

Péter szerint a rakparton az emberek 99,99 százalékának semmi baja sem volt szervezéssel, örültek, hogy van mit nézni, hallgatni:

Már megint néhány hülye ember véleménye alapján ítélnek meg egy szuperül megszervezett, világszínvonalú rendezvényt! Ha még nagyobb felhajtást csinálnak ebből, annak az lesz a következménye, hogy legközelebb simán nem fognak beengedni oda senkit! Hozzáteszem, arról a helyszínről volt a legjobb figyelemmel kísérni a rendezvényt, ráadásul nem is volt tömeg!!!

A Forma-1-rajongó Bálint sem érti, miért méltatlankodnak annyian a rendezvény Facebook-oldalán és a különböző újságokban: 

Számomra a szervezés egyetlen csalódása az volt, hogy Michelisz Norbi csak egy demo Hondával körözgetett, szemben az előző évekkel.

Kamu a gyerekkel elakadt mentőautó sztorija

 Az volt legdurvább, hogy még a mentőautót sem engedték ki a fulladós gyerekkel!

- írta Gábor nevű olvasónk. Erről az esetről azonban nem tud az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál szóvivő az Index megkeresésére elmondta:

A hír kacsa. Az egészségügyi biztosítás gondosan kidolgozott mentési terv alapján, rendben zajlott. 10 esetben nyújtottunk elsősegélyt, életveszélyes állapotban senki sem volt. Fulladó gyermeket nem szállítottunk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: a rendezvény biztosítását nem a rendőrség végezte, ott a rendőrök kizárólag forgalomterelési feladatokat láttak el. A rendezvény biztonságos lebonyolításáért a szervezők felelősek, az eseménnyel kapcsolatban rendőri intézkedésre nem került sor.