Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely Zoltán a magyarérettségin

D ATI20140505017
2015.05.04. 08:20 Módosítva: 2015.05.04. 10:02

Grendel Lajosnak A modern magyar irodalom története című könyvéből vett részlet az idei szövegértési feladat a középszintű magyar írásbeli érettségin, értesült az Index. A diákok az előszóból vett hosszú, két és fél oldalas szövegrészletről kapnak 12 kérdést.

Nem a lexikális tudás számít, hanem az, mennyire tudják értelmezni az írást, és válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Grendel Lajos szlovákiai magyar író 2010-ben megjelent könyvében a XX. századi  modern magyar lírában és epikában végbement változásokkal foglalkozik, és számba veszi azokat a műveket, amelyek az idő múlásával is  megőrizték eredetiségüket.

A magyar írásbelik reggel nyolckor kezdődtek, a vizsga 4 órás. A diákok két feladatlapot kapnak. A szövegértési feladatlapot 1 óra alatt kellett megoldaniuk. Amikor ezzel mindenki végzett, akkor kezdhettek neki az esszének, azaz a szövegalkotási feladat megírásának, amire 3 órájuk van. Itt három feladat közül választhatnak:

  • Az idő a miénk! címmel kell érvelő fogalmazást írniuk. A feladatban egy Seneca-idézet is szerepel az időről, és a diákoknak is kell hivatkozniuk legalább 3-4, időről szóló irodalmi alkotásra.
  • Bodor Ádám Állatkert című novellájában milyen megoldások juttatják érvényre az elszemélytelenedett emberi kapcsolatokat? A mű értelmezésekor a vizsgázónak figyelnie kell az alaphelyzetre, a családtagok viselkedésére, az elbeszélői hang stílusára és mindezek viszonyára.
  • Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című művének összehasonlító elemzése. 
 

A szövegalkotási feladatlapon a diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. A munkához használhatják a helyesírási szótárat.

Középszinten 1 174 helyszínen 77 975 diák vizsgázik, emelt szinten  50 helyszínen 1904 vizsgázó.  A felvételizni akarók emelt szintű magyar írásbelije is 4 órás. A különbség itt az, hogy az első rész inkább  nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor, ami egy alkotáshoz kapcsolódik. Ebben a nyelvi és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya 40-60 százalék.  

A középszintű magyarérettségin az írásbelin összesen 100 pontot lehet szerezni: 40-et a szövegértési feladattal, 60-at az esszé megírásával. A júniusi szóbelin emellé 50 pontot lehet elérni.

 

Ezek voltak a tavalyi feladatok

Tavaly a digitális nyelvhasználatról, az email, a cset nyelvezetét jelentő digilektusról szóló nyelvészeti tanulmány volt a szövegértési feladat alapja. A diákok ezután egy Márai idézet alapján a lassú olvasás mozgalmáról írhattak esszét, vagy  Bródy Sándor Kaál Samu   című írását elemezhették, vagy összehasonlító elemzést írhattak Berzsenyi Dániel Életfilozófia című verséről és Arany János Visszatekintés című verséről.