Halálbüntetés és anyák napja

2015.05.04. 10:57
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Még mindig szokjuk az új ülésrendet: a mai napon az interpellációk maradnak ki a programból, de napirend előtti dörgedelmekre és a kérdésekre ma is számíthatunk.

  • Ne pörgessen lejjebb a címlapon, nem volt semmilyen katasztrófa az éjjel, viszont május 4-én halt vértanúhalált Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje (mindenképpen olvasson utána, nagyon izgalmas szent volt). Ráadásul Széchenyi Ödön 145 éve hozta létre az első hivatásos magyar tűzoltóegyletet.

  • Simicskó István napirend előtti felszólalásában a magyar sport emléknapjának kapcsán (ami amúgy május 6-án van) int az üres szólamoktól, majd pedig olyan szólamokkal méltatja a sportot, mint

    Puskás Öcsi a legismertebb magyar ember a világon.

    Köszönjük!

  • sportszerű nemzetet is szeretne látni Simicskó. Ösztönzésként felidézi Newton bicepszét és Platón birkózómúltját is. 

  • Az LMP május 1-re és anyák napjára emlékezik, méghozzá úgy, hogy leleplezi, mennyivel nő a szakadék a gazdagok és a szegények között.

    A bukott szakpolitikai kuruzslás

    helyett a dolgozói szegénység elleni javaslataik, illetve Az LMP tíz javaslata az édesanyákért program elfogadását kéri a kormánytól.

  • Szelényi Zsuzsa fog megemlékezni a sikeres kaszinótulajdonosokról, akiket nem izélget a NAV úgy, mint a fagylaltozókat, a fodrászokat, a kozmetikusokat, a taxisokat vagy a zöldségeseket.

  • Elővezeti: Harangozó Tamás 

    A szocialista képviselő megemlékezik a két éve átalakított dohánykereskedelemről.  A trafikpályázat sem a piaci, sem a biztonsági feltételeknek nem tesz eleget,

    a pár négyzetméternyi üzletbe bezárják a keményen dolgozó kisalkalmazottakat.

    A szocialista képviselő ravasz húzással próbál éket verni a Fideszbe azzal, hogy 

    Lázár János darabra és kilóra megvegye a helyi fideszeseket, hogy előkészítse saját hatalomra jutását. 

    Majd felszólítja a minisztert, hogy saját kezűleg nyújtsa be a trafiktörvény visszavonását. Ezután rátér "a halálbüntetés ordas gumicsontjára", és ráver egy újabb, a kormányerő testébe feszülő ékre: felidézi Rétvári Bence szavait, miszerint 

    nekem személyesen, keresztény emberként az az álláspontom, hogy magát az életet nem mi adjuk másnak, hanem a Jóistentől kapjuk, és amit ő ad, azt ember ne vegye el.

  • Alig bírja elkezdeni a Harangozónak előkészített válaszát, melyben lehazugozza, gyalázatosozza a szocialista képviselőt, és azt követeli:

    Kövesse meg a miniszter urat! Egy tisztességes demokrata így nem beszél!

    És Harangozó bármennyire  éket akar verni Orbán Viktor és Lázár János közé (egyébként ha jól látom, egyikük sincs jelen), ez nem sikerülhet.

  • L. Simon konkrétan nem mondott igazat, mert trafik ide, trafik oda, a KSH pont ma hozta ki, hogy nem változott lényegesen a dohányosok összlétszáma. A részleteket itt találja.

  • A parlamentben is téma a mai magyar érettségi, megkérdeztünk oktatáspolitikusokat, mit választottak volna a három lehetőség kózül. Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár a Seneca-idézet alapján érvelt volna az időröl. Egyrészt mert szereti Senecát, másrészt az érvelés is közel áll hozzá. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes viszont a verselemzést választotta volna.

  • Az emlékező: Petneházy Attila és Balog Zoltán

    A fideszes képviselők a nyíregyházi Huszár-telepen néhány éve bezárt, de a görög katolikus egyház által újranyitott iskola perére emlékeznek. A 15-ből 2 görög katolikus vallású gyerekkel induló iskola ellen az esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított szegregáció miatt pert, de azt két nyertes forduló után a Kúrián levesztette

    Arra felkaptam a fejem, hogy Balog Zoltán

    • kétszer is beszélt Soros Györggyel, hogy hasson oda az általa is pénzelt alapítványnak. 
    • ízléses módon a korábbi kormányzatok antiszegregációs gyakorlatával kapcsolatban hozza fel a romagyilkosságokat
  • Ez így egyben. Mert ha van, amit Novák Előd valamit nagyon tud, hát ez az: két mondatban eljutni a halálbüntetéstől az anyák napjáig.  

  • Anyák napjára minden anyának egyszeri ajándékkal kedveskedne a párt.

  • Inti nyugalomra Novákot Rétvári Bence, aki örömtelinek tartja, hogy idén 3,2 százalékkal több anyukának vihettünk virágot, mint tavaly. 

  • Izgalmas témával farolunk be a kérdések szekciójába: Miért zárták be a káposztásmegyeri rendőrőrsöt? 

    Horváth Imre  szerint a lakótelepről csak az újpesti kapitányságra lehet átcsöngetni, a szocialista képviselő a 30 ezer lakós kegyeinek elnyerése érdekében kérdezi Kontrát Károlyt. Az államtitkár először is elhadarja a kötelező szlogent

    A kormány elkötelezett a közbiztonság javításáért.

    Majd pedig azt mondja, hogy a tényadatok szerint valójában 25 fős rendőr teljesít szolgálatot Káposztásmegyeren.

  • A jobbikos Kepli Lajos szerint a génmódosított élelmiszerek rákkeltők lehetnek, ezért fontos lenne az, hogy minden terméknél jelezzék a csomagoláson a génmódosítást. Zsigó Róbert államtitkár az Alaptörvényben rögzített GMO-mentességgel és a GMO-ellenőrzések sikereivel válaszol, majd megígéri, hogy nemzeti hatáskörben hamarosan a takarmányoknál is garantált lesz az ellenőrzés.

    Magyarország a GMO-mentesség zászlóvivője az Európai Unióban. 

  • A szocialista Varju László a Magyar Villamos Művek hirdetési politikáját firtatja Fónagy Jánosnál, hiszen az állami cég az elmúlt öt évben 

    megtízszerezte hirdetési-támogatási költségeit, és a pénz elsősorban kormánypárti kötődésű szervezeteknél landolt.

    Az államtitkár válaszában felolvas egy sajtóközleményt, melyben olyan lózungok vannak, minthogy:

    Az MVM szponzorációs politikájának központjában az egyetemes és hazai kulturális értékek támogatása áll.

  • A múlt héten volt egy kiváló cikkünk arról, hogy a kormány a rezsicsökkentési hajszában a csődbe hajszolta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókat, most ennek megállapításait citálja Hegedűs Lorántné az FVM államtitkárának. Nagy István elismeri, hogy 130 településen volt szükség a katasztrófavédelem szemétszállítására, de a probléma iránt tökéletes érzéketlenséget árul el:

    A krmány nem érzéketlen a közszolgáltatók problémáira, de sokkal érzékenyebb a lakosság problémáira. 

  • Dúró Dóra, a kulturális bizottság jobbikos elnöke egyértelműen Tóth Árpádról írt volna, mert az egyik kedvenc költője. Amikor érettségizett, akkor is verset elemzett. Férje, a jobbikos Novák Előd viszont hosszas gondolkodás után a novellaelemzés mellett döntött. Bevallotta, most talán nehezebben lenne meg az ötös.

  • Már régebben megírtuk, de az Együtt-es Szelényi Zsuzsa most szegezi Tállai Andrásnak, hogy ha a fordászoktól a zöldségeseken át a taxisokig a NAV mindenkit szénné büntet az online elszámolás hiánya miatt, akkor Andy Vajna kaszinói esetében miért tesznek kivételt. A válaszadó elsősorban a pozityv elemeket igyekszik kiemelni a felszólalásból:

    pozitív elem, hogy ön független képviselőként támogatja az online pénztárgépek működését

  • Siófokon egy nyári vasárnap 20 ezer lakos mellett 250 ezer turista van, de ők nem tudnak bevásárolni. - lobbizik a a szocialista Harangozó Gábor a turisztikai övezetek vasárnapi boltbezárása alóli mentessége mellett. 

    Sem a Balaton, sem a magyar turizmus nem bír ki fél hónap fideszes telet.

  • Tállai András szerint nincs szükség az enyhítésre, a balatoni turizmus így is szárnyal. A vasárnapi boltbezárás elleni lobbizást szocialista pártérdekeknek állítja be, pedig a Balatoni Szövetség fideszes polgármestereinek sem tetszik.

  • A jobbikos Gyöngyösi Márton aziránt érdeklődik, miért nem írták még mindig ki a honvédség januárban meghirdetett 172 milliárdos helikoptertenderét, miközben

    már a tavalyelőtti árvíz idejére is egy magáncégtől kellett helikoptert bérelnie a honvédségnek. 

    Hende Csaba miniszter először megköszöni a kérdést, majd azt állítja, hogy a MH rendelkezik a szükséges forgószárnyas kapacitással. Majd elárulva, hogy valójában semmivel nem rendelkezünk, iszonyatos demagógiával azt mondja:

    Nekünk a katona az első, a haditechnikát könnyebben be lehet szerezni, mint a jól képzett katonákat.

  • Jó, amúgy komoly problémát érint Egyed Zsolt, aki "az ember legjobb barátai" érdekében szólal fel. A "sárban, fagyban dolgozó, adóegyszázalékokból élő" állatvédő menhelyek számára kér - részben szabályzás útján - kormányzati támogatást; köztük az építés előfinanszírozását, illetve az ivartalanítás támogatását.

  • Zsigó Róbert államtitkár is siet leszögezni, hogy nekik is fontosak az állatmenhelyek, de egyelőre semmi konkrét ígéretet nem tud tenni. 

  • És miért könnyítik a nagyberuházásokat akár ezek rovására is? - Kérdezi az LMP-s Ikotity István a Miniszterelnökséget, a beruházóbarát örökségvédelmi törvényt kritizálva, mely lehetővé tette, hogy például 

    A szegedi Dóm tér közel két és fél milliárdos átépítése során simán megsemmisíthették a város legrégebbi templomát.

    Nahát, L. Simon László ezt a vádat is méltatlannak tartja, többek között a Várkert Bazárral érvel, és leszögezi, hogy Szegeden sem szakrális emlékek, "csak néhány kő semmisült meg", sőt:

    Kormányzásunk alatt semmilyen jelentős régészeti érték nem-semmisült-meg. 

  • Farkas Gergely a Jobbiktól arról beszélt, hogy sok gyermek felsőoktatásba azért nem megy ,mert a család anyagilag nem engedheti meg magának. Szerinte "sok diák fél a diákhiteltől",  "pedig kéne, hogy minél több diplomás legyen." A Jobbik azt szeretné, hogy a felsőoktatási intézménybe járó fiatalok után a családok kapjanak családi pótlékot. Farkas szerint ennek hiányában az a kormány üzenete, hogy azt már nem támogatja a Fidesz, hogy diplomát is szerezzen a gyermek. Farkas persze meghúzna egy felső korhatárt a támogatáshoz.

    Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány sok eszközzel támogatja, hogy a fiatalok diplomát szerezzenek. Az állami ösztöndíjasok ingyen végezhetik el az egyetemet. A költségek fedezésére létrejött a diákhitel egy, és akik nem állami képzésben vesznek részt, azoknak ott a diákhitel 2. "Ha a családi pótlék rendszeréből nézem, igenis az is figyelmebe veszi, ha valaki felőoktatási intézményben tanul.” Három gyermek esetén családi pótlékot ugyan nem ad, de a másik két, fiatalabb gyermekre magasabb családi pótlék jut, 26 ezer helyett 32 ezer forint.

  • Elveszik-e a püspökladányiak iskoláját? – kérdezte az MSZP-től Bangóné Borbély Ildikó. A politikus felidézte, hogy áprilisban a református egyház azzal fordult a város önkormányzatához, hogy adja át számára a Kálvin tér 8. alatti, 113 éves általános iskolát. Ezt az önkormányzat elutasította, ahogyan az iskola és a 327 ott tanuló gyermek közül 312 gyermek szülője is.

    Rétvári Bence államtitkár szerint "olyan rendszert igyekeztünk létrehozni az új köznevelési törvényben, amely minden helyi érintettet bevon."

    Az iskola fenntartója a Klik, a működtetője a püspökladányi önkormányzat. Fenntartóváltás csak az érintettek egyetértésével történhet, az önkormányzatot egyetértési jog illeti meg. Tehát a döntés Püspökladány önkormányzatának kezében van. Ha ők nem akarják, akkor az általános iskola nem kerül a református egyház kezelésébe.

  • Az azonnali kérdésekre rátérve Mirkóczky Ádám a Jobbiktól az iránt érdeklődött, hogy "mi változott". A kérdést egyenesen Orbán Viktornak címezte, ám a kormányfő nem volt jelen. A jobbikos politikus nem fogadta a miniszterelnök helyett válaszadóként kijelölt Balog Zoltán nemzeti erőforrás minisztert így, majd Orbánnak kell válaszolnia később arra, hogy mi változott.