Hende: a NATO-védelem elvi biztosíték

2015.05.05. 10:38

A 2010-es stabilizálás nagy vesztese volt a honvédelem, hiszen a minisztérium akkori 280 milliárd forintos kiadása 2012-re 234 milliárdra csökkent, de 2016-tól már az ország GDP-jének 0,1 százalékával fog a költségvetés évente növekedni – mondta a Mandinernek adott interjújában Hende Csaba.

2022-re a költségvetés a GDP 1,39 százalékát éri el, „abból már lehet fejleszteni is” – mondta a honvédelmi miniszter. „Akkor sem lesz még jól felszerelt, modern haderőnk, de az alapokat addigra megteremthetjük.”

A Hende azonban elismerte: a régóta tervezett helikoptertender csúszni fog, mert nem lehet addig kiírni a pályázatot, amíg nincs meg a pénz a beszerzésre. Márpedig ez túlnyúlik a Honvédelmi Minisztérium költségvetésén, kormányzati feladatról van szó, mivel a helikopterek nem csak katonai feladatokat látnak el – például az árvízi munkálatoknál is bevetik őket.

De szükség van fejlesztésekre is, elsősorban a pápai repülőtéren, hogy legyen legalább egy olyan nagy kapacitású repülőtere az országnak, „amely be tudja fogadni a szükség esetén megsegítésünkre érkező NATO-csapatokat”. Most ugyanis ilyen repülőtér nincs, így ha a NATO-tagságból adódóan a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye alapján meg kellene védenie a szövetségnek az országot, úgy ezt levegőn keresztül nem tudná megtenni. Igaz, 1999-ben „nem volt reális fenyegetés a közelben", így a cikkelyre mindenki elvi biztosítékként tekintett.

Ma a szomszédos Ukrajna keleti részében hibrid háború dúl, de Hende „vékonyodó reménnyel” bízik abban, hogy a minszki megállapodás révén sikerül a helyzetet konszolidálni.

Az interjúban Hende elmondta:

  • Sem ő, sem a minisztérium nem bukott pénzt a Buda-Cashnél. A Honvéd Egészségpénztárnak ugyan egymilliárdos tétele ragadt benn, ám a pénztár a minisztériumtól függetlenül működik.
  • Legnagyobb hibája az volt, hogy kupakkal együtt nézett a távcsőbe, hiába vette le a fedőt, a sajtó a kimerevített pillanatot mutatta meg, erő kell ennek elviseléséhez.
  • Szerinte is lehet gondolkodni és vitázni a halálbüntetésről, azt azonban nem állítja, hogy be kéne vezetni.
  • Nem aggasztja a Fidesz népszerűségének esése és az időközi választások elvesztése. Az igazi megmérettetés 2018-ban lesz.
  • Magyarország a feszített költségvetés ellenére vállal szerepet 62 országgal együtt az iraki Kurdisztánban, ahol a magyar katonák a német, holland, olasz kiképzők biztonságára fog vigyázni.
  • A lengyel-magyar katonai kapcsolatok kiválók, nincs mit rendezni Budapest és Varsó viszonyán, nem ezért a magyarok felajánlása a második legnagyobb a visegrádi harccsoportban. Ez az összesen 3000 ezer fős katonai egység a visegrádi négyek katonai együttműködésének zászlóshajója.