Keleten jó, de nyugaton még jobb

2015.05.05. 06:14

Borús, de enyhe reggel után 27-31 fokos meleg lesz kedden napközben – ígérte az Időkép.

Északkelet-Magyarország viszont kap egy szomorú szmájlit, mert ott több lesz a felhő, és zápor is lehetséges, míg máshol legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják a napsütést.

De ki áll az egész mögött valójában?

Érdemes elgondolkodni azon, miként is lehetséges, hogy a május elején megszokotthoz képest melegebb levegő áramlik Olaszország felől a Kárpát-medencébe. A globalizált világban minden mindennel összefügg, nagyon nehéz saját, különutas időjárást választani, ezt bizonyítja ez az első látásra szokványos keddi nap is.

Talán nem meglepő, de az elmúlt napok felhős időjárását Közép-Európában az okozta, hogy a Brit-szigetek közelében örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere elérte térségünket – nézett a dolog mögé a Met.hu. Szerencsére kedden a szárazföld felett az időjárási frontok elgyengülnek, illetve észak felé mozdulnak el, és távolabb kerülnek a Kárpát-medencétől. Az elmozdulással összefüggésben érkezik délnyugat felől a melegebb levegő.

Mennyire meleg?

Eléggé, bár egyelőre úgy tűnik, nincs veszélyben 69 éve őrizgetett rekordja: akkor 33,4 fokot mértek.

Ami viszont biztosan nem fog megdőlni, az a hidegrekord. A leghidegebb május 5-ért folyó verseny egyébként meglepően éles: 1938-ban Dobogókőn és Zircen, 1935-ben pedig Salgótarjánban is mínusz 2,2 fok volt.