Nem bűn lepénzmosodázni a Századvéget

2015.05.05. 16:20
A bíróság szerint nem lehet felelősségre vonni Mellár Tamást, a Századvég korábbi kutatási igazgatóját azért, mert azt nyilatkozta korábbi munkahelyéről, hogy érdemi kutatómunka nélkül kasszírozzák a minisztériumoktól kapott pénzeket, és abból fizetik többek között a miniszterelnök tanácsadóit.

Azért jöttem el (a Századvégtől), mert számomra kiderült, hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda

– nyilatkozta tavaly októberben Mellár Tamás a Népszabadságnak.

A KSH egykori elnöke, aki 2010-től egy évig volt a Századvég kutatási igazgatója, arról beszélt a lapban, hogy minisztériumok olyan kutatásokat rendeltek, amelyeket a tanácsadó cég nem tudott volna elvégezni.

Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni. Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem.

Mellár azt mondja, rájött: amit aláír, azért a miniszterelnök tanácsadói veszik fel a pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát.

A kormányzati tanácsadó cég a cikk megjelenése után beperelte a kutatót a hosszabb, többek között korrupciós ügyekről, NAV-ról és internetadóról szóló interjú századvéges bekezdéséért.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint a kijelentések túlmentek a véleménynyilvánítás határain, Mellár és a Népszabadság nagy nyilvánosság előtt konkrét bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg a céget.

A Fővárosi Törvényszék keddi elsőfokú ítéletében leszögezte, hogy a Századvég, mint politikusok, közhatalmi pozíciókat betöltő személyek számára kutatásokat gyártó szervezet, olyan tevékenységet végez, amely fokozottan kritizálható.

Az ítélet indoklása szerint Mellár saját felmondásának történetét mesélte el, és nem azt állította az interjúban, hogy bűncselekmények miatt jött el, hanem azt, hogy hiányolja a szakmai tevékenységet. Ebben az értelemben pedig a pénzmosoda kijelentés nem bűncselekményként értelmezhető a szövegben.

A tanácsadók fizetése miatt ismét szóba került a Századvég

A miniszterelnök Habony Árpád szerepéről beszélve azt állította, a tanácsadói munkákat egyedül a Századvég Intézet készít a kormány számára: „velük vagyunk szerződésben, azzal kell nekem elszámolnom, azzal el is tudunk számolni”.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az 1998-2002-es ciklusban Wermer András és az Ezüsthajó idején még minden tanácsadóval szerződést kötöttek, most viszont – tanulva a régi hibából – csak a Századvég maradt. Az Index a Habony-kapcsolat ügyében megkereste a Századvéget, hogy a kormányfő szavai arra utalnak-e, hogy mégiscsak rajtuk keresztül fizetik-e a Fidesz honlapján is kormányfői tanácsadóként emlegetett Habonyt.

A cég sajtószóvivője többször is türelmet kért, jelezve, hogy vezetői szinten foglalkoznak a kérdésünkkel. Végül egy hét után azt válaszolták, hogy: a „mondás” maradt a régi, Habony Árpádot a Századvég nem fizeti, és szerződéses kapcsolatban sem áll vele.