Ida
6 °C
9 °C

Putyin finoman figyelmeztette Magyarországot

2015.05.05. 18:06 Módosítva: 2015.05.05. 18:06

Ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodásról

- jelentette ki az orosz elnök kedden, amikor Szergej Kirijenkóval, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezérigazgatójával tárgyalt Moszkvában.

Szerintünk minden rendben

Orosz hírportálok beszámolója szerint Kirijenko arról tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy a magyar kormány megerősítette Oroszországnak, minden rendben van a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodással.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország jó feltételeket ajánlott Magyarországnak. Kiemelte: a legkorszerűbb technológiákat ajánlották, ezért ha Magyarországot a megállapodás elutasítására kényszerítenék, az ártana Magyarország nemzeti érdekeinek.

A titkos szerződés

Magyarország és Oroszország tavaly januárban kötött államközi megállapodást, amelynek részleteiről nem sok minden tudható. A 12,5 milliárd eurós hitelről úgy döntött a kormány, hogy a közvéleményt 30 évre kizárta a tartalmi elemek megismeréséből.

A megállapodás szerint az oroszok két új blokkal bővítik a paksi atomerőművet. A beruházáshoz 10 milliárd eurót Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitellel.

Cikkünk szerint az új blokkok élettartama ekkor már nagyjából a feléhez közelít majd, a szerződést aláíró Orbán Viktor pedig több mint nyolcvanéves lesz.

Mindez egyébként azért nagyon rossz hír, mert a kisebb nyilvánosság drágább közbeszerzéseket és ebből adódóan felesleges adófizetői veszteségeket jelent. Korrupciókutató közgazdászok statisztikai módszerekkel kimutatták, hogy Magyarországon 100 milliárdos beruházási érték esetén 4-8 milliárd forintos árnövekedésre lehet számítani pusztán a nyilvánosság korlátozása miatt.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést: az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg.

A magyar kormány kitartott az oroszok mellett

A Financial Times című brit üzleti lap márciusban azt írta, hogy leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás végrehajtását, miután az Euratom ügynökség nem járult hozzá ahhoz, hogy az épülő reaktorokba kizárólag Oroszországból érkezzen fűtőanyag.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter április 20-án közölte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést. A program nincs késésben, 2018-ban az építkezés fizikailag is megkezdődhet.

A Financial Times cikkére utalva Kirijenko is megjegyezte, hogy volt politikai nyomásgyakorlás a magyar kormányra.

"De meg kell hagyni, a magyar kormány nagyon keményen kitartott a megállapodás megvalósítása mellett" - fogalmazott a Roszatom vezetője. Hozzátette: a magyar kormány megerősítette, hogy "minden egyeztetve van, minden úgy van, ahogy megbeszéltük, (...) a megállapodás életbe lép".