Vádat emeltek két szülész ellen egy csecsemő halála miatt

2015.05.05. 10:29

A szentesi kórház két szülész-nőgyógyászával szemben emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség, írja az MTI. Az ikerterhességgel várandós nő választott orvosát és az ügyeletes főorvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

A haláleset még 2012 júniusában történt, a kismamánál a várandósság 36. hetében, éjszaka indult meg a szülés, a választott orvos pedig annak ellenére a szülés természetes úton történő levezetése mellett döntött, hogy a magzati szívműködés gyengessége és az oxigénhiányos állapot miatt császármetszés lett volna indokolt. A bíróság szerint ráadásul emiatt a nőt egy másik kórházba kellett volna küldenie.

Az ügyeletes főorvos nem bírálta felül kollégáját, sőt szakmai szabályt szegett akkor is, amikor fizikai behatással igyekezett a magzatot világra segíteni, mellyel a gyerekek és a nő egészségét és életét is veszélyeztette.

Végül az indokoltnál több órával később végezték csak el a császármetszést, ami után az egyik újszülöttet újra kellett éleszteni. A csecsemőt átszállították a szegedi klinikára, de az oxigénhiányos állapot, a szülés során elszenvedett fizikai sérülések, valamint a sokk miatt a gyógykezelés ellenére egy héttel később meghalt.