Itt van a történelemérettségi feladatlapja

2015.05.06. 11:52 Módosítva: 2015.05.06. 14:04

Ma reggel nyolctól tizenegyig  74 626 diák küszködött a most következő feladatokkal. A középszintű történelemérettségi két részből állt: az első felében rövid válaszokat kellett adni forrásokkal kapcsolatos kérdésekre, a másodikban nyolc feladat közül kellett három kifejtős esszékérdést választani és megoldani. Itt a teljes feladatlap.

A feladatlapon - különböző források megadása mellett - szerepel kérdés a népvándorlásról, a középkori kereskedelemről, IV. Béla uralkodásáról, a reformációról, a pengő bevezetéséről, az Amerikai Egyesült Államok alkotmányáról, a kiegyezés okairól, az ENSZ felépítéséről vagy a jelenkori népességrobbanásról, és a nyolcvanas évek végén a Romániából Magyarországra irányuló bevándorlásról. 

A második részben szöveges, kifejtendő feladatok vannak. Ezek közül az érettségizőknek hármat kell részletesen kifejteni írásban: egy egyetemes történelemre vonatkozó feladatot és kettő, magyar történelemre vonatkozót. Itt a következő témák kerülnek szóba: 

  • a felvilágosodás alapelvei az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában
  • Németország I. világháborús veszteségének okai
  • Mátyás adópolitikája 
  • I. (Szent) István államszervezete
  • a jobbágyfelszabadítás jelentősége
  • II. József és a felvilágosult abszolutizmus
  • A Rákosi-korszak iparfejlesztése
  • az életkörülmények javulása a Kádár-korszakban 

Kicsit sok a feladat, de a kérdések viszonylag könnyűek, értékelte első látásra a feladatlapot egy tanár az Indexnek. Most is érzékelhető az az évek óta tartó trend, hogy a források rövidülnek, és a feladatlapok egyre inkább tényekre és adatokra kérdeznek rá. A kérdések nagyobb része a felvilágosodás kora utáni korszakokra vonatkozik, kevés feladat van az antikvitásból és a kora középkorból.

Az írásbelit történelemből a 2005-ös érettségi reform vezette be, addig csak szóbeli vizsgát kellett tenni ebből a tárgyból.  

Az érdekesebb vagy nehezebb feladatok megoldását hamarosan Repárszky Ildikó tankönyvszerző, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára magyarázza el az Index kamerái előtt.