Budapesten tízből hat injekciós drogfogyasztó gyógyíthatatlan betegségben szenved

467512357
2015.05.06. 09:37

A TASZ birtokába került adatok szerint 2011 és 2014 között közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten, ami a jogvédő szervezet szerint azt mutatja, a tűcsereprogramokat elállító Kocsis Máté józsefvárosi polgármester állításával ellentétben 

nem riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni.
hepajarvany2

A TASZ az Országos Epidemiológiai Központ által tavaly végzett szűrőkampány adatait idézi, miszerint míg 2011-ben még tízből három injekciós drogfogyasztó élt együtt a jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis C vírussal, 2014-ben már tízből hatan.

Ugyanebben az időszakban az elapadó állami források és az intenzív politikai támadások következtében a tűcserék forgalma visszaesett. 2014-ben pedig bezárták az ország tűforgalmának több mint a felét biztosító két legnagyobb programot, ezért a TASZ azt feltételezi, hogy ez az arány 2015-re tovább romlott. 

Az alapvető jogok biztosa a Kék Pont tűcsere bezárása után hiába kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a fővárosi polgármestert és a józsefvárosi polgármestert, hogy tegyenek összehangolt lépéseket a krízishelyzet javítására, semmi nem történt. Sőt, azóta a XIII. kerület szocialista vezetése is megszüntetett egy programot.