Óriási viharral érte el hazánkat a hidegfront

2015.05.06. 15:52 Módosítva: 2015.05.06. 23:53

Az Időkép szerint nagy sebességgel érkezett meg Magyarországra a hidegfront. Négy körül lépte át a nyugati határt, az Alpokalján sötét felhők jelezték a közelgő viharokat, a nap végén pedig a szupercellákkal tarkított viharzónák kelet felé elhagyták az országot.

Délután jókora kontraszt volt az országban, amikor Sopronban már 21 fokra csökkent a hőmérséklet, a környéken már erősen villámlott, Budapesten még 30-31 fokot mértek. 

Tarolt a jég sok helyen

Az Időkép.hu észlelői szerint Kalocsán és Soltvadkerten diónyinál is nagyobb, 3-4 centis jégdarabok hullottak este. Ezeket a tojásnyi méretű jegeket Soltvadkerten fotózták.

milgeorges
Fotó: Milgeorges / Idokep.hu

A felhőszakadás mellett borsó nagyságútól az egy-másfél centiig tartó jegek potyogtak Pakson is a szupercellából este kilenc előtt.

Sok helyen veszélyes méretű jég esett az Időkép szerint. Nagy területen okozhatott jelentős károkat a jégverés a Kaposvár, Paks, Szarvas, Békéscsaba tengelyen.

A hidegfront útja

Öt körül már Szombathelynél járt a front, ami egy órával később Győr irányába is elnyúlt, határozottan Budapest felé haladt, és körülbelül este hétkor érte el a fővárost. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat este hat órakor másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki Zala és Somogy megye bizonyos járásaira heves zivatar veszélye miatt. Az előrejelzés szerint közepes bekövetkezési kockázat mellett előfordulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében.

awjelw-dsc02152.jpg-2015-05-06-17-14-36
Fotó: idokep.hu / Hódos Tamás

Este hét órakor Baranya, Fejér és Tolna megyére, fél nyolckor Bács-Kiskun és Pest megyére is kiadták a másodfokú riasztást, Zala megyére pedig visszavonták azt, és ott már csak elsőfokú riasztás maradt érvényben heves zivatar, erős széllökések és felhőszakadás veszélye miatt.

Este nyolc óra körül Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod, Békés és Csongrád megyére is kiadták a másodfokú riasztást, majd az összes többi keleti megyére. Az összes másodfokú viharriasztást visszavonták éjjel 11 óra után.

A nagyjából Budapest méretű zivatartömb kelet felé hagyta el az országot, és Erdélyben folytatja tovább a pusztítást.

Fákat csavart ki a szél

A radarkép szerint este hét körül az egész Balaton hosszában heves vihar tombolt. A Balatonnál feltámadt a szél, több helyen is viharos lökéseket mértek. Fonyódon 95 km/órás szelet regisztráltak. Az Időkép Kunfehértóról kapott képet, ami kicsavart fákat ábrázolt.

A viharos szél miatt főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat Tolna és Somogy megyében, de van, ahol lakóház tetőszerkezete rongálódott meg - közölte az MTI.

Csongrád megyében is dolgoznak a tűzoltók, a legrosszabb a helyzet a 45-ös számú főúton Szentes és Hódmezővásárhely között, ahol több helyen áll a forgalom az úttestre dőlt fák miatt.

A térségben óránként 65-75 kilométeres szél fújt a vihar idején, átlagosan 15-20 milliméter csapadékot hozott.

Lehűlt az idő

Ahogy azt megírtuk, kora délutántól érkezik a hidegfront, ami a zivatarok mellett erős széllel, jégesővel és felhőszakadással is járhat, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat két délkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. A front csütörtökre 6-8 fokos lehűlést hoz magával.

Az alábbi videón látható a front egy órája. Kőszegnél rögzítették, mi történt négy és öt között a légkörben, a végére még a kamera is beleremegett:

Amennyiben a viharról vagy az erős szél okozta károkról van fotója, kérjük küldje el nekünk a tema@index.inda.hu címre, köszönjük!